INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Műveltség alapján választunk házi kedvencet?

Infostart / InfoRádió
A macskákról régóta az az általános vélekedés, hogy okosabbak, mint a kutyák. Most azonban ez derült ki a gazdáikról is.

A cicatulajdonosok között nagyobb arányban találunk egyetemet végzett embereket, mint a kutyagazdák között - derült ki egy, az állattartók körében végzett tudományos vizsgálatból.

A Nagy-Britanniában elvégzett vizsgálatból az is kiderül, hogy a szigetországban házi kedvencként tartott kutyák és macskák száma együttesen meghaladja a húszmilliót, azaz mintegy 50 százalékkal magasabb a számuk, mint ahogy azt előzetesen gondolták a felmérés készítői.

A Bristoli Egyetem kutatói arra is rávilágítottak, milyen összefüggés van a tartott állat és a végzettség között: mivel a képzett emberek egyre hosszabb időt töltenek munkahelyükön, olyan állatot választanak, amely mellett ez lehetséges. A kutyákat például rendszeresen kell sétáltatni, ezt egy macska nem igényli.

Az is világossá vált, hogy a kutya- vagy macskapártiság nem áll összefüggésben a jövedelmi szinttel, ugyanis mindkét állat barátai között találtak szegényt és gazdagot is, és a két csoport átlagos jövedelemszintje között csekély volt a különbség.

A felmérés készítői csaknem háromezer állattartót kérdeztek meg, így következtettek az országos adatokra. Ebből kiderült: a 60 milliós lakosú szigetországban összesen mintegy 10,3 millió macskát és 10,5 millió kutyát tartanak az emberek. Az adatok a kóbor állatokét nem tartalmazza.

A címlapról ajánljuk