eur:
392.85
usd:
366.2
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Egy ház, amelynek a környékén sem szabad rágyújtani

Kelet-Harlemben nyílik meg New York első teljesen dohányfüstmentes lakóépülete, amelynek közvetlen környezetében sem gyújthatnak majd rá a lakók.

A több mint 8 milliós nagyvárosban már számos nyilvános helyen betiltották a dohányzást, nem lehet cigarettázni sok étteremben és bárban, a taxikban és az irodaépületekben.

New York egymillió dohányosának egyre szűkebb tér jut, eddig mindenesetre lakásukban nyugodtan hódolhattak szenvedélyüknek. Friss statisztikák szerint azonban a nem dohányzók 57 százaléka erősen passzív dohányosnak számít: ha egy lakóépületben valaki rágyújt, minden bizonnyal más lakásokban is élvezni kénytelenek a füstöt. Sok házban emiatt már csak szigorúan nem dohányzó új lakókat fogadnak be.

Az első teljesen dohányfüstmentes - még építés alatt levő - lakóépület Kelet-Harlemben, a Lexington sugárút 1510 alatt lesz. A lakók még a ház körüli járdán sem füstölhetnek majd.

A 298 lakásos modern épületet üzemeltető Kenbar Management vezetője elmondta, hogy maradéktalanul füstmentes környezetben való életmódot kínálnak. A lakóknak - akik jövő év elejétől költözhetnek be az akkorra elkészülő épületbe - írásban kell vállalniuk, hogy sem ők, sem vendégeik sehol nem fognak rágyújtani. Ha megszegik a tilalmat, az üzemeltető pert indíthat ellenük.

A Zogby intézet nyári felmérése szerint a New Yorkban élők 58 százaléka a lakáspiac telítettsége ellenére hajlandó lenne többet fizetni egy valóban dohányfüstmentes lakásért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×