INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Százszámra adták el a gyerekeket külföldi örökbefogadóknak

InfoRádió / MTI
Egy kormányjelentés szerint legalább 333 gyereket adtak el külföldi örökbefogadóknak guatemalai katonák és rendőrök a 36 évig tartó véres polgárháború során, de emberi jogi csoportok szerint az eladott gyerekek valós száma több ezerre rúghat.

A guatemalai kormány közzétette a tavaly megnyitott kormányzati levéltárakból merítő jelentését, amely szerint a polgárháború éveiben a katonák és rendőrök kereskedtek gyerekekkel: meggyilkolták szüleiket, majd hazudtak arról, hogyan találtak rájuk. Állami gondozású gyerekotthonokba vitték a gyerekeket, hogy aztán eladják őket amerikai és európai örökbefogadó szülőknek.

Egyesek nagyon jól jövedelmező üzletet csináltak ebből. A 36 éves polgárháború végére, 1996-ra Guatemala volt az örökbe adás legnagyobb forrás országa Kína után.

Bár a kormány 333 törvénytelen örök beadási esetre derített fényt, emberi jogi csoportok szerint több ezer ilyen eset történhetett meg, de a levéltárakban kevés bizonyíték található minderre. Szerintük a mostani jelentés alapján is több tucat ember kerülhet a vádlottak padjára.

A guatemalai polgárháborúban mintegy 250 ezer ember, jobbára tősgyökeres maja indián halt meg.

A címlapról ajánljuk