eur:
395.05
usd:
366.06
bux:
65186.32
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Százszámra adták el a gyerekeket külföldi örökbefogadóknak

Egy kormányjelentés szerint legalább 333 gyereket adtak el külföldi örökbefogadóknak guatemalai katonák és rendőrök a 36 évig tartó véres polgárháború során, de emberi jogi csoportok szerint az eladott gyerekek valós száma több ezerre rúghat.

A guatemalai kormány közzétette a tavaly megnyitott kormányzati levéltárakból merítő jelentését, amely szerint a polgárháború éveiben a katonák és rendőrök kereskedtek gyerekekkel: meggyilkolták szüleiket, majd hazudtak arról, hogyan találtak rájuk. Állami gondozású gyerekotthonokba vitték a gyerekeket, hogy aztán eladják őket amerikai és európai örökbefogadó szülőknek.

Egyesek nagyon jól jövedelmező üzletet csináltak ebből. A 36 éves polgárháború végére, 1996-ra Guatemala volt az örökbe adás legnagyobb forrás országa Kína után.

Bár a kormány 333 törvénytelen örök beadási esetre derített fényt, emberi jogi csoportok szerint több ezer ilyen eset történhetett meg, de a levéltárakban kevés bizonyíték található minderre. Szerintük a mostani jelentés alapján is több tucat ember kerülhet a vádlottak padjára.

A guatemalai polgárháborúban mintegy 250 ezer ember, jobbára tősgyökeres maja indián halt meg.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×