eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Eltűnnek az uniós országok boltjaiból a régi száz wattos villanykörték

Szeptember elsejétől eltűnnek az uniós országok üzleteinek polcairól a régi típusú száz wattos villanykörték, hogy helyet adjanak az új, energiatakarékos változatnak.

A tavaly decemberben kötött megállapodás értelmében a kisebb teljesítményű hagyományos izzókat később, az elkövetkező években fokozatosan vonják ki a forgalomból. Egy év múlva búcsúzik az unió a 75 wattos régi körtéktől, és a teljes termékskála 2012. szeptember elsejéig újul meg.

Az úgynevezett kompakt fluoreszkáló fényforrással (CFL) a régi villanykörték által használt energiának akár a nyolcvan százalékát is meg lehet spórolni, ami egyben a széndioxid-kibocsátó energiatermelésre is mérséklő hatást gyakorol.

Az európai fogyasztóvédelmi szövetség, a BEUC üdvözölte ugyan a változást, de felhívta a figyelmet arra is, hogy megfogalmazódnak bizonyos aggodalmak az új fényforrás magas higanytartalma miatt. Vannak emellett - tették hozzá - olyanok is, akik egészségügyi okokból, fényérzékenység miatt a technológia jelenlegi szintjén kénytelenek kitartani a régi izzók mellett.

Stephen Russell, az uniós szabványosítási ügyekben fogyasztóvédelemmel foglalkozó ANEC nevű intézmény főtitkára elmondta: az engedélyezett higanytartalom jelenleg villanykörténként 5 milligramm, de a legfejlettebb termékekben csak 1-2 milligramm van.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a lehető legegyszerűbbé kell tenni a használt villanykörtéktől való megszabadulást, az eladási helyen díjtalanul vissza kell ezeket venni, csak így biztosítható a hatékony "visszaforgatás".

Az új típusú villanykörte élettartama 8-15-ször hosszabb, mint a hagyományosé. Valamivel drágább ugyan, de az energia megtakarítás folytán mindenképpen érdemes átállni az újra. Számítások szerint egy átlagos háztartás évente 166 euró villanyszámlát takaríthat meg használatával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×