eur:
391.04
usd:
366.2
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Szaporodnak a kérdőjelek az eltűnt hajó körül

A rejtélyes körülmények között eltűnt, majd megkerült Arctic Sea teherhajó felrobbantásával fenyegetőztek elrablói - állítják orosz hírügynökségek. Az orosz haditengerészet nyolc embert tartóztatott le, akiket azzal vádolták, hogy eltérítették a hajót.

Az orosz hatóságok több hét hallgatás után végre elkezdtek beszélni arról, hogy mi is történhetett az orosz tengerészek által vezetett máltai hajóval. Azt mondták, hogy a hivatalosan faanyagot szállító Arctic Sea-t még a Balti-tengeren hatalmába kerítette nyolc támadó és az Atlanti-óceánra irányította a hajót.

A haditengerészet nyolc embert - baltikumi és orosz állampolgárokat - vett őrizetbe, akik állítólag váltságdíjat követeltek és a hajó felrobbantásával fenyegetőztek. A legénység szerint a támadók megszabadultak fegyvereiktől, amikor egy orosz tengeralattjáró-elhárító hajó megállította az Arctic Sea-t. A fedélzeten azonban mászó felszerelést, egy felfújható motorcsónakot és fényjelző rakétákat találtak.

Elemzők és független újságírók azonnal megkérdőjelezték a hivatalos verziót és arra utaltak: titkos rakomány lehetett a fedélzeten, például nukleáris anyag vagy tömegpusztító fegyverek.

A máltai tengerészeti hatóság szerint az Arctic Sea igazából soha nem tűnt el, de nem részletezték állításukat. Azt is hozzátetteék, hogy a finn, máltai és a svéd hatóságok beleegyeztek abba, hogy ne adjanak ki részleteket és így óvják a személyzet és a hajó biztonságát. Mindezt úgy is lehet értelmezni, hogy a biztonsági szervezeteknek is közük volt az ügyhöz - jegyezte meg a Reuters.

Az Interfax hírügynökség szerint a hajó biztosítója másfél millió dollár váltságdíjról szóló követelést kapott, az azonban nem volt világos, hogy kitől.

A finn rendőrség azt mondta: a hajót azután kaphatja vissza a finn tulajdonos, hogy befejezték a nyomozást - ez azonban hónapokig is eltarthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×