eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Még mindig léteznek dinoszauruszok? - Videókkal

Dinoszauruszok pedig még ma is léteznek, csak egyelőre nem sikerült ezt bebizonyítani - állítják sokan. Az őslények túlélése egy évszázada foglalkoztatja az embereket, mióta megjelent Arthur Conan Doyle Elveszett világ című könyve. Az elveszett világ a filmesek fantáziáját is izgatja: az Up! Pillanatnyilag a legnépszerűbb film az Egyesült Államokban, ahol pénteken mutatták be az újabb darabot, a Land of the Lostot.

Arthur Conan Doyle könyve 1912-ben jelent meg, és egy eldugott venezuelai dzsungelben játszódik, ahol még mindig élnek dinoszauruszok. Az őslények és az ember "együttéléséről" szólt a Jurassic Park is, míg az elveszett világban játszódik a legfrissebb termésből az Up! és a Land of Lost.

A fikció azonban nem mindenkinek elég; vannak, akik azt hiszik, hogy igenis léteznek dinoszauruszok, csak ezt még nem tudtuk hitelt érdemlően bebizonyítani.

Világszerte több száz olyan tó van, ahol állítólagos szörnyek élnek - a legismertebb ezek közül a skóciai Loch Ness. Egyesek szerint e tavak lakói lehetnek dinoszauruszok vagy az őslényekhez hasonló állatok. Mi más lehetne ugyanis olyan hatalmas, mint amilyenről a szemtanúk beszámolnak?

A vízi szörnyek a hívek szerint lehetnek pleszioszauruszok (akár 12 méteres hosszúságot elérő, hosszú nyakú lények) vagy ichthyosaurusok, amelyek akkorák voltak, mint ma egy tengeralattjáró.

Közép-Afrika eldugott dzsungelében állítólag él egy dinoszauruszhoz hasonló, tíz méter hosszú lény, amelynek barnásszürke a bőre és hosszú, hajlékony a nyaka. A közhiedelem szerint hatalmas barlangokat ás magának a folyóparton, és elefántokkal, vízilovakkal és krokodilokkal táplálkozik.

Roy Mackal, a Chicagói Egyetem nyugalmazott biológusa két expedíciót is vezetett a Mokele-Mbembe után, azt állítja, hogy a lény a leírások alapján talán egy "kisméretű szauropoda" lehet.

S bár csak tavaly két tucatnyinál több kutatócsoport indult a Mokele-Mbembe nyomába, bizonyíték nincs a létezésére: sem fotó vagy filmfelvétel, sem elhullajtott fogak - csak sztorik és anekdoták.

Az "elveszett világ" kutatóit az sem zavarja, hogy a dinoszauruszok 65 millió éve kihaltak, míg azok a tavak, ahol állítólag ma is élnek, csak mindössze tízezer éve keletkeztek.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy tudományos szempontból kijelenthetjük: valóban nem minden dinoszaurusz halt ki - sőt, sok embernek élnek is ilyenek az otthonában. A madarak például a dinoszauruszok modern változatai - igaz, kevéssé lenne hátborzongató látvány egy galamb elől menekülő filmsztár nagytotálban.

A Land of Lost című filmből részleteket láthat, ha ide kattint!

Vagy ide!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×