eur:
385.36
usd:
354.9
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Meglepő, de igaz: a szennyezett nagyvárosokban kisebb az UV-sugárzás

Magyarországon az elmúlt két évtizedben 8 százalékkal erősödött a rákkeltő hatásáról ismert ultraibolya-sugárzás erőssége - jelentette ki az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat légkörfizikusa. Tóth Zoltán hozzátette: a szennyezett nagyvárosi levegő jobban kiszűri a nap káros sugarait, a legveszélyesebb a helyzet a hegyekben vagy a nyílt vizeken.

Az elmúlt 20 évben a világban 6-14 százalékkal emelkedett az UV-sugárzás erőssége, annak ellenére, hogy a környezetvédelmet sürgető nemzetközi egyezmények hatására megindult az ózonpajzs regenerálódása - mutatott rá Tóth Zoltán légkörfizikus.

Ennek az az oka, hogy számos környezetszennyező üzem leállt, a tisztább légkörnek pedig nagyobb az sugárzásáteresztő képessége.

Mint mondta, egy szennyezett nagyvárosban mért sugárzási adat több mint 14 százalékkal is jobb lehet, mint egy tiszta levegőjű hegyvidéké 1500 méter magasan, itt ugyanis már a levegő is ritkább, azaz még könnyebben hatolnak át rajta a napsugarak.

Magyarországon az UV-sugárzást négy állomáson mérik: Budapesten, Kecskeméten, Kékestetőn és Keszthelyen, az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig május 1. és szeptember 31. között tartja fenn UV-sugárzási figyelmeztető rendszerét.

A szakember arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy az idei nyár mennyire lesz veszélyes a napozóknak, csak annyit mondott: korrekt tájékoztatást egy napra előre lehet adni.

A Magyar Látszerész Szövetség arról beszélt: a lakosság 95 százaléka tudja, hogy napozáshoz napvédő krémet kell használni, de csupán 5 százalék gondol arra, hogy a szemét is védje az ultraibolya sugaraktól.

Tóbiás Richárd hozzátette: ma már az optikai szemüvegekhez, sőt kontaktlencsékre is UV-szűrőt ajánlanak.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×