eur:
389.65
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lélegzetelállító képek az űrből egy néhány ezer forintos kamerával

Spanyol tizenéves diákok egy közönséges fényképezőgépet küldtek fel egy léggömbön a sztratoszférába. Kísérletük sikeres volt: a kamera elképesztő felvételeket készített több ezer méter magasból.

Egy katalán iskola néhány diákja fogott egy közel húszezer forint értékű kamerát, és több mint 30 ezer méter magasságba küldte azt fel egy időjárási léggömbön. A négy 18 év körüli diák és vezető tanáruk a léggömb útját high tech érzékelőkkel követték a Földről a Google Earth segítségével.

A kísérlet február végén zajlott. Az 1500 gramm súlyú léggömböt, amely képes volt a másfél kilós Nikon készüléket és az érzékelőfelszerelést is szállítani, héliummal fújták fel. A szerkezetnek sikerült 30 ezer méter fölé emelkednie, ahol szétdurrant.

A kezdő tudósok a felbocsátás helyszínétől tíz kilométerre találták meg a fényképezőgépet, amely lélegzetelállító fotókat készített az űrről.

A spanyol diákok sikeres kísérlete felkeltette az amerikai Wyoming Egyetem kutatóinak a figyelmét, és az ifjú tudósok folyamatosan frissítik blogbejegyzésüket is a kísérleteikről.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×