eur:
389.54
usd:
363.92
bux:
67966.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az elhízás annyit vesz el életünkből, mint a dohányzás

A súlyos elhízás legalább tíz évet vehet el életünkből, annyit, mintha rendszeresen dohányoznánk - állítják brit kutatók.

A súlyos elhízás legalább tíz, a "csak" mérsékelt túlsúlyosság három évet vehet el életünkből - állítják az Oxfordi Egyetem kutatói, akik közel egymillió embert vizsgáltak meg világszerte. Mérsékelten elhízottnak számít az, aki például 170 centi és 90 kiló (az ideális testsúly ennél a magasságnál 70 kilogramm).

Többnyire a testtömeg indexszel mérik az elhízás mértékét. Ezt az értéket úgy adják meg, hogy az illető testsúlyát osztják el a négyzetre emelt magasságával. A normális érték 18,5 és 24,9 között van, túlsúlyosnak számít az, akinek a testtömeg indexe 25 és 29,9 között van, elhízott pedig az, akinek 30 felett van a mutatója.

A The Lancet című tudományos folyóiratban megjelent kutatás vezetői hangsúlyozták: azok, akik elhízottak, legalább annyival élhetnek kevesebbet, mint azok, akik hosszú éveken át rendszeresen dohányoznak. Felhívják a figyelmet arra, hogy az elhízás jelentősen növeli a szívproblémák és az agyvérzés, valamint a rák kialakulásának kockázatát.

Alan Maryon-Davis hozzátette: a plusz kilók nemcsak rövidítik az életet, de olyan krónikus betegségekhez vezethet, mint a diabétesz, a magas vérnyomás, az epekő vagy hát és ízületi problémák. "Csökkentsük le a zsír mennyiségét az ételünkben, és használjunk ki minden lehetőséget a mozgásra" - tanácsolja a szakember.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×