Kanadai kutatók bebizonyították, hogy a tojás segítségével szervezetünk olyan proteineket termel, amelyek legalább olyan hatásosak a vérnyomás kordában tartásában, mint a receptre kapható vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyeket világszerte több millióan szednek.
Ezek a pirulák úgy fejtik ki hatásukat, hogy blokkolják az érszűkületet okozó angiotenzin hormon képződését. A kanadai Alberta Egyetem kutatói azt találták, hogy amikor a tojás kapcsolatba lép a gyomor enzimjeivel, olyan proteinek termelődnek, amelyeknek hasonló blokkoló hatásuk van.
A laboratóriumi tesztek szerint különösen a tükörtojás sikeres az angiotenzin blokkolásában, de a kutatók hozzáteszik: több vizsgálat szükséges ahhoz, hogy a laboratóriumon kívül is bebizonyosodjon a tojás jótékony hatása.
Néhány héttel ezelőtt szintén brit kutatók már hangoztatták: egészséges, ha munkába menet előtt reggelire elfogyasztunk egy tojást. A Brit Táplálkozásügyi Szervezet kutatása - amelyet részben a baromfiipar támogatott - megállapította: a tojásban található egyfajta koleszterint csak minimálisan növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, vagyis cáfolták azt a nézetet, hogy a tojás jelentős szerepet játszhat a koleszterinszint emelkedésében. A kutatók hangsúlyozták: nem a tojásban található koleszterin, hanem a telített zsírok azok, amelyek igazán károsak lehetnek, és persze a dohányzás, a túlsúlyosság, valamint a mozgásszegény életmód is növelheti a vérzsír és a koleszterin szintjét, ezzel együtt pedig a szívproblémák kockázatát.
"A tojással kapcsolatban téves nézetek terjedtek el és vésődtek be; itt az ideje korrigálni őket!" - hangoztatta a Surrey Egyetem egyik professzora, aki megerősítette: étrendünkben a telített zsírok mennyisége sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint a tojásban található minimális mennyiségű koleszterin.
Hatalmas jégdarabok estek, lecsap Budapestre a szupercella - térkép, riasztások