eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A tojás olyan hatékony, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek

Ha minden napot egy tojással indítunk, akkor kordában tarthatjuk a vérnyomásunkat - állítják kutatók, akik szerint egyszer és mindenkorra le kéne számolni azzal a nézettel, hogy a tojás jelentősen növelheti a koleszterinszintet.

Kanadai kutatók bebizonyították, hogy a tojás segítségével szervezetünk olyan proteineket termel, amelyek legalább olyan hatásosak a vérnyomás kordában tartásában, mint a receptre kapható vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyeket világszerte több millióan szednek.

Ezek a pirulák úgy fejtik ki hatásukat, hogy blokkolják az érszűkületet okozó angiotenzin hormon képződését. A kanadai Alberta Egyetem kutatói azt találták, hogy amikor a tojás kapcsolatba lép a gyomor enzimjeivel, olyan proteinek termelődnek, amelyeknek hasonló blokkoló hatásuk van.

A laboratóriumi tesztek szerint különösen a tükörtojás sikeres az angiotenzin blokkolásában, de a kutatók hozzáteszik: több vizsgálat szükséges ahhoz, hogy a laboratóriumon kívül is bebizonyosodjon a tojás jótékony hatása.

Néhány héttel ezelőtt szintén brit kutatók már hangoztatták: egészséges, ha munkába menet előtt reggelire elfogyasztunk egy tojást. A Brit Táplálkozásügyi Szervezet kutatása - amelyet részben a baromfiipar támogatott - megállapította: a tojásban található egyfajta koleszterint csak minimálisan növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, vagyis cáfolták azt a nézetet, hogy a tojás jelentős szerepet játszhat a koleszterinszint emelkedésében. A kutatók hangsúlyozták: nem a tojásban található koleszterin, hanem a telített zsírok azok, amelyek igazán károsak lehetnek, és persze a dohányzás, a túlsúlyosság, valamint a mozgásszegény életmód is növelheti a vérzsír és a koleszterin szintjét, ezzel együtt pedig a szívproblémák kockázatát.

"A tojással kapcsolatban téves nézetek terjedtek el és vésődtek be; itt az ideje korrigálni őket!" - hangoztatta a Surrey Egyetem egyik professzora, aki megerősítette: étrendünkben a telített zsírok mennyisége sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint a tojásban található minimális mennyiségű koleszterin.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×