eur:
387.46
usd:
357.31
bux:
68389.91
2024. május 17. péntek Paszkál

Érdemes védekezni az infarktus ellen, még megfelelő vérzsírszint mellett is

Nemcsak magas koleszterinszint mellett érdemes sztatinokat szedni - állapította meg egy egyesült államokbeli kutatás, amely rámutat: a vérzsírcsökkentő készítménnyel bárki hatékonyan előzheti meg a szív- és érrendszeri betegségeket.

Milliók csökkentik a szívinfarktus-hajlamukat sztatinok szedésével - állapította meg egy új kutatás. A koleszterinszint csökkentésére kifejlesztett készítményt a kutatók szerint azoknak is szedniük kellene, akiknek szervezetében a normálisnak megfelelő mennyiségű vérzsírt mutattak ki.

Egy vizsgálat szerint azok, akiknek a koleszterinszintje normális, 54 százalékkal csökkenthetik a szívinfarktus kockázatát, és 48-cal az agyvérzését a készítmény szedésével. A szív- és érrendszeri betegségekből adódó halálesetek 47 százaléka előzhető meg a készítmény szedésével.

A bostoni Harvard Medical School kutatói eredetileg azt gondolták, hogy legfeljebb 25 százalékkal csökkenthető a rizikó, ennél azonban jóval optimistább eredmények születtek.

A kutatás arra is rávilágított, hogy nem jelent biztonságot a betegségek ellen az, ha valakinek normális a koleszterinszintje.

Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a sztatinok szedése csökkenti a tüdőgyulladásos betegek halálozásának esélyét, de arra vonatkozó vizsgálati eredmények is születtek, hogy a sztatinok rossz hatással vannak az inakra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×