eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Agresszióra ösztönzi a gyerekeket az erőszakos videojáték

Az erőszakos videojátékok durvaságra ösztönzik a gyerekeket, akik még hónapokkal később is hajlamosabbak a fizikai agresszióra - derült ki egy vizsgálatból, amelynek során japán és amerikai fiatalokat teszteltek.

Összehasonlító vizsgálatot végeztek amerikai és japán kutatók a két országban annak kiderítésére, van-e kapcsolat a videojátékok és az erőszakos viselkedés között.

Az eredményről a Gyermekgyógyászat című amerikai szakfolyóirat legújabb számában közöltek tanulmányt.

A vizsgálatot Craig Anderson, az Iowai Egyetem pszichológiaprofesszora vezette, aki rámutatott: az erőszakos játékok hatása miatti aggodalmakat korábban sokan azzal hárították el, hogy jellegzetesen amerikai jelenségről van szó. Az egyik fő érvelés az volt, hogy Japánban - ahol az Egyesült Államokhoz hasonlóan népszerűek a fiatalok körében az erőszakos szerepjátékok - nem találták veszélyre utaló jeleket.

A vizsgálatban 1200, 12-18 év közötti japán és 364, 9-12 éves amerikai gyerek vett részt, akiket három-hat hónapig figyeltek. "Egyértelmű bizonyítékot találtunk arra, hogy az agresszív videojátékok rossz hatással vannak a gyerekekre és a felnőttekre is" - foglalta össze az eredményt Anderson.

Az erőszakos játékokat játszó gyerekek hajlamossá válnak az erőszakos magatartásra az amerikai és a japán iskolában is. "Ha egységes hatás van két eltérő kultúrában, akkor meglehetősen erőteljes jelenséggel állunk szemben" - hangsúlyozta a professzor, aki azonban azt is hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy minden erőszakos játékot játszó gyerekből bűnöző lesz.

Egy egészséges, normális gyerekből, akinek az életében nincsenek egyéb, agressziót vagy erőszakot fokozó kockázatok, nem lesz iskolai lövöldöző. De szinte mindig valamilyen szélsőséges erőszakba torkollik, ha több kockázati faktor erősíti egymást - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×