A fájdalmas és kellemetlen bőrbetegségben szenvedő gyerekek száma folyamatosan nő az utóbbi években, a nyugati országokban, és ennek szakértők szerint részben a helytelen étrend lehet az oka.
A kutatásban részt vett gyerekek szülei kérdőívet töltöttek ki arról, mit evett és milyen környezetben nevelkedett a csemetéjük 6-12 hónapos kora között. Beszámoltak arról is, észrevettek-e ekcémás kiütést a gyereken.
Mint kiderült, hat hónapos korára a gyerekek 13, egyéves születésnapjáig 20 százalékánál jelentkeztek a betegség tünetei.
A legnagyobb rizikófaktort a gének jelentik: azok a gyerekek, akiknek a testvére vagy az édesanyja ekcémás, kétszer nagyobb eséllyel lesznek maguk is betegek egyéves korukra.
Annak azonban nincs kimutatható hatása az ekcéma kialakulására, hogy a baba szopott-e, mikortól kapott tejterméket, és tartanak-e otthon háziállatot.
Jelentősen - negyedével - csökkenti viszont az ekcéma kialakulásának veszélyét, ha a baba halat is eszik élete első 9 hónapjában - számoltak be az eredményről a kutatók az Archives of Disease in Childhood című szaklapban.
Méghozzá mindegy, milyen halat esznek, a kutatók ugyanis nem találtak értékelhető különbséget azon gyerekek állapotában, akik fehér húsú halat, illetve azokéban, akik omega-3 zsírsavban gazdagabb halat fogyasztanak.
A rendőrség szerint gond van az új Sió-zsilippel