eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szemfényvesztés a szuperbenzin egy teszt szerint

Egy angol autós honlap vizsgálata szerint a szuperbenzin pénzkidobás, mert nem növeli az autó teljesítményét, nem gazdaságosabb, és a környezetet sem kíméli jobban, mint az olcsóbb üzemanyagok.

A szuperbenzin növeli a motor teljesítményét és csökkenti a fogyasztást - a benzinkutaknál ezzel magyarázzák az autósoknak, hogy miért kerül többe az átlagos üzemanyagokhoz képest.

Az angol Which? Car internetes oldal tesztjéből azonban kiderül: a szuperbenzinek nem növelik számottevően az autó teljesítményét, a fogyasztást pedig nem csökkentik.

Az oldal készítői háromféle szuperbenzint teszteltek három típusú autón. A Shell V-Power drágább üzemanyagának hatását egy 1600 köbcentis Fordon nézték meg, és megállapították: a szuperbenzin "csak csekély teljesítménynövelést eredményezett". Tesztelték a Tesco prémium üzemanyagát is, amelynél azonban semmiféle növekedést nem mértek, bár hozzátették: valamennyire csökkent az autó fogyasztása.

A Volkswagen Golf 1,4 TSI motorja a tesztek szerint jól reagált a Shell szuperbenzinére, de a fogyasztás nem változott. A Renault Megan 1,5 dízelébe a BP feldúsított üzemanyagát tankolták, és kiderült: rontott a jármű teljesítményén.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a szuperbenzinek nemcsak a teljesítményre és a fogyasztásra, de a káros anyagok kibocsátására is csak marginális hatással vannak.

"Ha csökkenteni akarjuk a káros gázok kibocsátását, akkor a benzinváltás helyett autózzunk kevesebbet és vezessünk gazdaságosabban" - tanácsolják a szakértők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×