eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tizenkétezer fős a "kritikus tömeg"

A szervezők becslése szerint mintegy 12 ezren vettek részt Budapesten a Critical Mass nevű mozgalom kerékpáros megmozdulásán. A kerékpárosok a Hősök teréről indultak. A cél a Moszkva tér volt, amelyet a demonstrálók szabadon választott útvonalon közelíthetnek meg.

László János, a Magyar Kerékpáros Klub elnöke a Moszkva téren tartott gyűlésen azt mondta: nem újabb bizottságokra van szükség, hanem kormányzati együttműködésre és több bicikliútra. A felvonulás ezúttal nem lezárt útvonalakon haladt.

Az esemény az eredeti terveknek megfelelően fél 7-kor kezdődött a hagyományos bringaemeléssel. Sokan gördeszkával, görkorcsolyával, tandemen, triciklin, monociklin - egykerekű cirkuszi járgányon - vagy más lábhajtású kerekes csodán vágtak neki a távnak.

A legutóbb áprilisban megrendezett Critical Mass (Kritikus Tömeg) formája ezúttal nem kerékpáros felvonulás, hanem úgymond "kerékpáros közlekedés" volt. Ez azt jelenti, hogy csak a demonstráció kezdő- és végpontja adott, és a két helyszín közti távot kijelölt útvonal helyett mindenki úgy tehette meg, ahogy jól esett, a KRESZ szabályait azonban minden biciklisnek be kellett tartania.

Az Európai Mobilitási Hét autómentes napja miatt lezárt Andrássy úton kívül így a kerékpárosok a közlekedés többi résztvevőjével együtt haladtak az esti forgalomban.

A Moszkva tér felé vezető két leginkább kézenfekvő útvonalon, vagyis az Oktongontól végig a körúton, illetve a Lánchíd, Alagút, Attila út útvonalon szervezők és forgalomirányító rendőrök igyekeztek gondoskodni a fennakadásmentes közlekedésről, este nyolcig, a demonstráció végéig azonban így is torlódások és dugók alakulhatnak ki a főváros belső kerületeiben.

A 2004 óta évente kétszer - áprilisban, a Föld Napján és szeptember 22-én, az Európai Mobilitási Hetet záró autómentes napon - rendezett demonstráció célja a kerékpározás mint gyors és környezetbarát, várost és lakóit egyaránt kímélő közlekedési forma népszerűsítése és a nyomásgyakorlás döntéshozókra annak érdekében, hogy felgyorsuljon a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése.

A Critical Mass mozgalom szerint egyebek között a több tízezres menetek hatására a fővárosban évente megduplázódik a rendszeresen kerékpárral közlekedők száma és a jelenlegi 4-5 százalékos forgalmi részarány a következő 3-4 évben 15 százalék fölé emelkedhet. "Budapesten már a biztonságos és méltó körülmények hiányában is futótűzként terjed a kerékpározás.

A város közlekedésének legnehezebb évei, az üzemanyagárak emelkedése és az egyre inkább teret hódító környezettudatosság ezt csak tovább erősíti majd" - áll a mozgalom állásfoglalásában.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×