eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A kóros soványság nemcsak a nőket veszélyezteti

Az anorexiát eddig tipikus női betegségnek tartották, ám egy brit táplálkozási rendellenességekkel foglalkozó orvos arra figyelmeztet: egyre több kórosan sovány férfi bukkan fel a rendelőkben.

A dél-londoni St. George Kórház egyik orvosa az Independent angol napilapnak nyilatkozva elmondta: volt egy időszak nyáron, amikor több anorexiás férfi jelentkezett a rendelőjében, mint nő.

"Igaz ez csak egy hét volt, de azt tapasztalom, hogy az elmúlt 2-3 évben a férfi anorexiás betegek száma egyenletesen növekszik" - figyelmeztetett Hubert Lacey, aki szerint a növekedés oka a férfiakra nehezedő társadalmi nyomás.

A professzor véleményével egybecseng az a nemrég közzétett brit vizsgálat eredménye, amely szerint az elmúlt 5 évben 67 százalékkal nőtt az anorexiás esetek száma a férfiak körében. Az erősebbik nem a kóros soványságban szenvedők 5-10 százalékát teszik már ki.

Lacey professzor szerint a növekedés a fiatal fiúknál érzékelhető leginkább. "Néhány évvel ezelőtt a legtöbbször csak anorexiás nők voltak a kórteremben, de most 20 betegből legalább 3 férfi" - mondta.

A táplálkozási szakember szerint ez csak a jéghegy csúcsa, mert sok férfi kezeletlen marad. Ennek egyik oka az, hogy néhány kórházban a 18 éven aluli nőknek fenntartott kórteremben nem láthatnak el férfi beteget, így őket inkább elküldik.

Ráadásul sok férfi nem is fordul orvoshoz, mivel az anorexiát női betegségnek tartja. Pedig a professzor hangsúlyozta: a tünetek ugyanazok, és a nőkhöz hasonlóan a férfiak is képesek szorongani testsúlyuk miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×