eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Öt étel, ami segít egészségesen fogyni

Nem szükséges zsírégető tablettákhoz folyamodni annak érdekében, hogy hatékonyan fogyjon az ember - csak éppen kevesen tudják, hogy öt közismert és közkedvelt élelmiszer is rendelkezik zsírégető hatással.

1. Körte

Ha fogyni akar, egyen körtét - tanácsolják brazil kutatók. A Rio de Janeiró-i Egyetem kutatói a Nutrition című szaklapban számoltak be vizsgálatuk eredményéről, amelyből kiderült: azok a nők, akik naponta három körtét megesznek, összességében kevesebb kalóriát visznek be a szervezetükbe, és többet fogynak, mint azok, akik nem fogyasztják ezt a gyümölcsöt.

A körte rostban gazdag (egyetlen gyümölcs tartalmazza a napi szükséglet 15 százalékát), ezért telítettségérzetet okoz - vagyis segít megakadályozni, hogy túlegyük magunkat.

Az a leghatásosabb, ha étkezés előtt megeszünk egy körtét, mert az elnyomja az éhségérzetet. De eszébe ne jusson meghámozni; a legtöbb rost ugyanis éppen a körte héjában található!

2. Grapefruit

Kaliforniai kutatók vizsgálatából kiderült, hogy ha valaki minden étkezés előtt megeszik egy fél grapefruitot, az akár heti fél kilót is képes könnyedén fogyni úgy, hogy egyáltalán nem diétázik!

A gyümölcs ugyanis segít szabályozni a szervezet inzulinszintjét. Mivel ez a hormon felelős a zsírraktározásért, minden, ami csökkenti a szintjét a szervezetben, hozzájárul a fogyáshoz. A legjobb pedig a grapefruit erre a célra.

Az a legjobb, ha a gyümölcsöt meghámozzuk és cikkekre szedjük. Finom és hatékony, ha összedaraboljuk és spenótsalátához adjuk, de remekül illik a garnélarákhoz is.

3. Mandula

Ha valaki egészségesen táplálkozik, és megeszik naponta egy marék mandulát, könnyedén fogyhat - olvasható az International Journal of Obesity című szaklapban megjelent tanulmányban.

A vizsgálatban résztvevők hat hónapig ettek meg naponta egy marék mandulát, s ennek köszönhetően elveszítették a testzsírjuk 18 százalékát. Ám azok, akik ugyanazt a diétát folytatták, csak mandula nélkül, a testzsírjuknak a 11 százalékától szabadultak meg.

A mandula isteni nass is: tegyen egy tálkára 22 szemet, és munka vagy olvasás közben csipegessen. De az se rossz, ha egy ekkora adagot apróra vágunk, és megbolondítjuk vele a zabkását vagy a joghurtot.

4. Csokoládé

Nem tud ellenállni a csokoládénak? Nem is kell: az étcsokoládé - akárcsak a többi, antioxidánsban gazdag étel - segít megelőzni a zsírsejtek felhalmozódását, s ezáltal a szívbetegségeket és az elhízást. Az összefüggésre tajvani kutatók mutattak rá a Journal of Agricultural Food Chemistry című szaklapban.

Az étcsokoládé akkor fejti ki legjobban jótékony hatását, ha egy 20 dekás táblát 30 másodpercig mikrohullámú sütőben olvasztjuk, majd rákenjük egy fél, graham lisztből készült kétszersültre. És ez csak 98 kalória!

5. Fehérbab

A fehérbab gazdag keményítőben, amely hatékony zsírégető (egy fél csésze fehérbabban majdnem 10 gramm keményítő van). Ha fehérbabot, vagy más, keményítőben gazdag ételt fogyasztunk legalább naponta egyszer, akkor 25 százalékkal több zsírt éget el a szervezetünk, mint egyébként - állítják a Coloradói Egyetem kutatói.

Egy recept: futtasson meg felkockázott vörös- és fokhagymát olívaolajban, adjon hozzá két doboz szárított fehérbabot. Ha megpuhult, pürésítse, és már tálalhatja is!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×