eur:
389.63
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A sajt a sikeres érdekvédelem titka

Sajtot kell ennie annak, aki fizetésemelést szeretne kicsikarni. Jobban tudják ugyanis kiharcolni a jogaikat azok, akiknek az agyában magas a szerotonin szintje, márpedig ennek a neurotranszmitternek különösen jó forrása a sajt.

A szerotonin fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, a hangulat, a hányinger, az étvágy, a szexualitás szabályozásában - ezt eddig is tudtuk. Azt azonban csak most derítették ki brit kutatók, hogy azok az emberek, akiknek az agyában magas a szerotonin szintje, nagyobb eséllyel képesek sikeresen képviselni az érdekeiket egy-egy kényes tárgyaláson - például, ha fizetésemelésről van szó.

A szerotonint a szervezet a triptofán nevű aminosavból állítja elő, amely jó néhány ételben megtalálható - a legjobb forrása azonban a sajt. Vagyis nem árt egy sajtos szendvics elfogyasztásával készülni a főnökkel való tárgyalásra.

A Cambridge-i Egyetem pszichológusai önkénteseken vizsgálták, hogy az étrend hogyan hat a szerotonin-szintre. Azt találták, hogy akinél ez alacsony, az nagyobb eséllyel engedi, hogy az érzelmei irányítsák az értelem helyett, így készek olyan döntést is elfogadni, ami hosszú távon előnytelen a számukra.

Ellenállnak a kísértésnek

Ám ahogy nő a szerotonin-szint, úgy lesz az ember egyre racionálisabb, így ellenáll a kísértésnek, hogy megmondja a főnökének, mit is gondol róla, s ezáltal veszélyeztesse saját anyagi érdekét.

Korábban senki nem vizsgálta, milyen hatással van a szerotonin az érzelmek és az agresszió kordában tartására a társadalmi érintkezésben. A cambridge-iek eredményei megmagyarázhatják, miért reagálják túl egyesek az igazságtalanságokat, és válnak ettől idegessé és erőszakossá, ha éhesek. Eddig azt hitték, hogy ennek az alacsony a vércukorszint az oka.

A triptofán a legtöbb fehérjealapú élelmiszerben megtalálható, de a legjobb forrása a sajt, a hús, a szójabab, a szezámmag, a csokoládé, a zab, a banán, a szárított datolya, a tej és a lazac.

A triptofánt már étrend kiegészítőként is árulják, mint természetes nyugtatót, amelytől az ember boldogabbnak és kevésbé stresszesnek érzi magát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×