eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Kipárnázták" Moszkva belvárosát

Aládúcolták a moszkvai belvárosban a Manyezsnyaja tér alatt a Vörös tér felé vezető aluljárót, hogy feltétlenül kibírja a födém a május 9-i győzelem napján tartandó díszszemlén felvonuló haditechnika súlyát.

A szakemberek ugyan állítják, hogy ez felesleges óvatosság, de a védelmi minisztérium a városi hatóságokkal közösen úgy döntött, hogy biztos, ami biztos. Az aluljáró áthidaló betongerendáit ugyanis sok évvel ezelőtt építették be, s ki tudja, hogy viselkednek a hirtelen megterhelés alatt. Az építészek a nyugtatgatás ellenére rettegnek, hogy milyen hatást fejt majd ki a nehéz haditechnikai eszközök súlya és zaja keltette vibráció.

Noha a lánctalpas járművekre "kalucsnit" húznak - vagyis gumival borítják be a lánctalpakat - a Manyezsnaja térnek a renoválás alatt álló Moszkva szálloda és a föld alatti bevásárlóközpont közötti részét, amely alatt az aládúcolt aluljáró is halad, a létező legkeményebb betonlemezekkel borították be, s arra újra lerakták a díszkövezetet, ami további megterhelést jelent az aluljárónak.

A konstrukciók tervezőinek nehéz napja lesz május 8., amikor a főpróba zajlik: a Komszomolszkaja Pravda szerint vagy berúgnak, hogy ne is tudják, mi történik, vagy jó csomó idegcsillapítóval próbálják majd nyugtatni magukat.

Időközben egyébként világossá vált, hogy a haditechnika nem ott érkezik majd a térre, ahol mindig is érkezett, ugyanis nem bontják el a Szovjetunió idején éppen a díszszemlék miatt eltakarított, s széthullása után újra oda épített kaput: a díszszemle résztvevői a Kreml fala és a Történelmi Múzeum vörös épülete között jutnak majd a Vörös térre.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×