eur:
402.09
usd:
366.04
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Sok tudós megbukna a doppingteszten

A megkérdezett tudósok ötöde ismerte el, hogy gyógyszereket használ az összpontosítóképessége növelése, a jobb emlékezet és a könnyebb alvás érdekében - adta hírül a Nature brit tudományos folyóirat.

A felmérés keretében 1427 kutató válaszolt a kérdésekre. Többségük az Egyesült Államokban dolgozik, 35 éves vagy annál fiatalabb. Mások mellett vannak közöttük biológusok, mérnökök, orvosok, fizikusok, oktatók és környezetkutatók.

Körükben a ritalin a legnépszerűbb, az agyműködésre ható doppingszerek fogyasztóinak 60 százaléka ezt íratja fel magának. Ezt a szert eredetileg hiperaktív, figyelemhiányos gyermekeknél alkalmazzák.

A válaszadók 44 százaléka használ modafinilt - ez az orvosság olyan betegségek kezelésére szolgál, amelyek túlzott aluszékonysággal járnak.

A szerek egyharmadát interneten, a többit patikában, receptre szerzik be a kutatók. Egyébként nemcsak azok helyeslik a gyógyszerek használatát, akik valóban élnek velük: a megkérdezettek 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az embernek joga van élénkítőszert használni a munkában.

Másfelől a vizsgálatban részt vevők 86 százaléka kifejtette, hogy a 16 éven aluli gyerekek számára nem szabad engedélyezni ilyen szerek használatát - bár egyharmaduk úgy vélekedett, hogy ha az iskolában más diákok használnak ilyen orvosságot, ők maguk úgy éreznék, hogy saját gyermekeiknek is adniuk kellene.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×