eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Speciális, nőknek kifejlesztett biztonsági övet tesztelnek

Nagy-Britanniában milliók sodorják veszélybe az életüket azzal, hogy nem használják a biztonsági övet az autóban.

A szigetországban az autók első ülésein 25, a hátsókon pedig 17 éve kötelező bekötni a biztonsági övet. Ennek ellenére tíz felnőttből három még mindig rendszeresen figyelmen kívül hagyja ezt az előírást.

Egyes számítások szerint az elmúlt negyedszázadban 60 ezer ember éltét mentette volna meg a biztonsági öv. A kötelező használat 1983. január 31-ei bevezetése óta 670 ezren szenvedtek súlyos sérülést az öv hiánya miatt.

A brit kormány már korábban kampányt indított a biztonsági felszerelés használatának népszerűsítéséért, ennek köszönhetően az autósofőrök és az anyósülésen utazók nagy többsége, majdnem 90 százaléka be is köti magát. A hátsó ülésen utazók azonban még gyakran elmulasztják ezt.

Nemrég egy brit cég bejelentette: kifejezetten a nők számára fejlesztette ki legújabb biztonsági övét. Az eszközt nem használók ugyanis a legtöbbször arra panaszkodnak, hogy az számukra kényelmetlen.

A helytelenül elhelyezett vagy lazán megkötött öv bizonyos esetekben legalább olyan súlyos sérüléseket okoz, mint maga a baleset. A nők kockázata ebből a szempontból nagyobb, az eszköz náluk még nagyobb bántalmakat okozhat. Az új fejlesztés egy S-alakú öv, amely kényelmesebb a nőknek, mint a hagyományos.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×