eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Biztonságosabbak a génmódosított élelmiszerek?

A brit kormány leköszönő tudományos főtanácsadója szerint "valószínűleg biztonságosabb" olyan ételeket fogyasztani, amelyeket nem hagyományos, hanem génmódosított növényekből készítettek.

Az év végén távozó Sir David King régóta a génmódosított növények támogatójának számít, így nem keltett nagy meglepetést a mostani, a BBC-nek adott nyilatkozata.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Föld jelenlegi 6,5 milliárdos népessége az évszázad közepére 9,5 milliárdra nő, miközben az éghajlatváltozás nem hagyja érintetlenül a gabonanövények termésátlagát.

A brit kabinet tudományos főtanácsadója szerint erre a kihívásra a génmanipuláció megfelelő választ ad. A tudós hangsúlyozta: alaptalanok az eljárással szemben a közvélemény egy részében meglévő fenntartások.

"A technika annyira kifinomult, hogy sok szempontból valószínűleg biztonságosabb gémmódosított termékeket fogyasztani, mint hagyományos növényekből készült ételeket" - fogalmazott Sir David King.

A szakembert 2000-ben nevezték ki tudományos főtanácsadónak. Korábban az éghajlatváltozást nevezte a legnagyobb egyedi globális kihívásnak, amely nagy veszélyt jelent a vadvilágra, és több száz millió ember éhezését okozhatja.

Sir David King egy másik vitatott elképzelést, az atomerőművek fejlesztését is támogatja, szerinte az Egyesült Királyság energiaszükségletének 30 százalékát kellene fedezni atomenergiából, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×