eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Igazi különlegességek a kutyakiállításon - nézze meg!

A hidegre fordult időjárás sem vette el a kedvét a hétvégén azoknak a hazai kutyatulajdonosoknak, akik úgy érezték: itt az ideje, hogy megméressék négylábú barátaik szépségét, tudását. Szentendrén, a Papp-szigeten rendezett kutyakiállítás és verseny rekordnevezést, valamint néhány igazi különlegességet is tartogatott.

Igazi különlegességeket is láthattak azok az érdeklődők, akik hétvégén, a hideg idő dacára kilátogattak a Papp-szigeten rendezett kutyakiállításra és versenyre.

Közülük is kiemelkedik a boerboel nevű faj, amelyet eddig magyarországi versenyen nem sokat láthattunk. A boerboel nagytermetű, roppant erős kutya, hatalmas izmokkal. Nagyobb és erősebb a boxernél, de alacsonyabb és zömökebb a német dognál.

A fajtát 1652-ben egy Jan van Riebeeck nevű holland telepes vitte dél-Afrikába. A hatalmas testű, erős csontú és nagy fejű ebet Bullenbijter-nek nevezték. Rá az a feladat hárult, hogy megvédje a családtagok életét és vagyonát, őrizze állataikat és gazdájával vadásszon. Ez a védelem és segítség bizonyára elkelt a félelmetes vadállatok és ellenséges bennszülöttek által lakott vadonban.

Dél-Afrika ma ismert kutyafajtáinak többségét bevándorlók vitték az országba. A holland, német és angol farmerek hazájuk legjobb, legerősebb és leghasznosabb négylábúival érkeztek a kontinensre. Csak és kizárólag ezekre számíthattak a zord körülmények között. A telepesek így honosították meg Afrika déli részén a Mastiff-ot, a bulldogot és a Bullenbeisser-t.

<

A tábornok kutyája
 (fotó: Fekete-Szalóky Zoltán) (képgaléria)

A kutyától persze elvárták, hogy a család barátja, ugyanakkor a farmer munkatársa legyen, aki félelmetes őr és kiváló vadász is egyben. Ha a kutya nem volt képes ellátni ezeket a feladatokat, kíméletlenül kivégezték. Egyszerűen nem engedhették meg maguknak, hogy olyan ebet etessenek, amelyik nem elég eredményes, sőt haszontalan volt.

A fajta így lett olyanná, amilyennek ma ismerjük. Már a két-háromszáz éves rajzokon és festményeken, valamint az 1900-as évek elején készült fotókon is mai formáját mutatja. Ezek a képek bizonyítják, hogy nemcsak megőrizte ősei legjobb tulajdonságait, de bizonyos mértékig tovább is fejlesztette azokat. Ezek révén a molosszoidok között ma kétségtelenül ő a legsokoldalúbb, a legtöbb célra alkalmas eb.

A szentendrei verseny másik izgalmas eseménye a katalán juhászkutya, a francia pireneusi juhászkutya közeli rokonának bemutatkozása volt Az észak-spanyolországi Katalóniából származó fajta a hegyi parasztok régi terelőkutyája, akiknek nem a szépség számít, hanem hogy munkakutyájuk robusztus, kitartó, igénytelen legyen.

Élénk, mozgékony kutyákról van szó, amelyek elfoglaltságot igényelnek. Sportos emberek fáradhatatlan kísérője lehet kocogásnál, kerékpározásnál vagy gyalogtúrákon. Mint minden terelőkutya, tanulékony és könnyen kezelhető. Szeret a szabadban tartózkodni, és ugyanolyan jól elviseli a hőséget, mint a hideget.

Szerző: Fekete-Szalóky Zoltán

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×