eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Többen szabadulhatnak meg a szemüvegtől és a kontaktlencsétől

A lézeres szemműtétek során alkalmazott újfajta technikának köszönhetően kiküszöbölhetők lesznek a kezelés mellékhatásai, és az eddiginél több ember számára válhat elérhetővé.

A lézeres látásjavítás jelenlegi módszereivel az enyhébb látásproblémák kezelhetők, a szaruhártya alakjának és vastagságának eltéréséből adódó súlyosabb esetek azonban nem. Ha pedig valami balul sikerül a beavatkozás során, fájdalmasan száraz szem, homályos látás vagy vakfolt a végeredmény.

A legújabb, Zyoptix nevű rendszer - amelyet amerikai optikusok fejlesztettek ki - a kísérletekben fél éven belül 96 százalékos hatékonysággal javította a rövidlátó páciensek látását, miközben 89 százalékuk az átlagosnál is élesebb látásra tett szert, amely még a vadászpilótáknak is becsületére válna.

Az újítást részben az új, nagysebességű és pontos lézerek, valamint az íriszazonosító eljárások teszik lehetővé; de ugyanilyen fontos, hogy a lézer célzása előtt a legapróbb részletekig feltérképezik a páciens szemét.

Egy brit szemsebész szerint az új eljárás az eddigihez képest 25 százalékkal növeli azok számát, akiknél alkalmazni lehet a lézeres látásjavítást. Rövidebb maga a kezelés is: elég 20 másodpercig a lézerrel tüzelni, a korábbi egy perc helyett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×