eur:
390.54
usd:
364.23
bux:
68269.56
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hamisítják a világhírű francia bort

A francia borok harmadának megtévesztő a címkéje, az ital ugyanis nem abban a régióban készült, ahol a felirat szerint kellett volna, és nem éri el azt a minőséget sem, amelyet a címke szerint kellene - állítja egy fogyasztóvédelmi szervezet.

Az aranypecsét, amely valaha a bor eredetének és minőségének igazolására szolgált, ma már semmilyen támpontot nem ad a fogyasztóknak - figyelmeztet a francia fogyasztóvédelmi szervezet, amely szerint ennek oka az, hogy a minősítést olyanok adják a boroknak, akik maguk is érdekeltek a piacon.

Mivel az Európán kívüli termelők egyre nagyobb versenyt jelentenek a francia borok számára, a helyi minősítők olyan termékeknek is kiadják a minőségi igazolást, amelyek nem felelnek meg a kritériumoknak. Ezzel viszont aláássák a fogyasztók bizalmát - vagyis tovább rontják a francia borok piacát - hangsúlyozta az UFC vezetője, Alain Bazot.

A fogyasztóvédelmi szervezet azt követeli a kormányzattól, hogy sürgősen tegyen lépéseket a "hamisítás" ellen. Emlékeztetnek a tavalyi botrányra, amikor egy nagy bortermelőt 30 ezer euró bírságra ítéltek csalás miatt.

A francia borok piaca folyamatosan szűkül világszerte. Nagy-Britanniában például 2001 és 2005 között nyolc százalékkal csökkent a francia borimport, miközben az ausztrál és a dél-afrikai több mint 50 százalékkal nőtt, az amerikai pedig megduplázódott.

A borfogyasztás Franciaországban is csökken, részben az alkoholfogyasztás elleni kampány, részben pedig amiatt, hogy szigorították az ittas vezetők ellenőrzését. A problémát tovább súlyosbítja a túltermelés, amely alól kivételt képezhet az idei év; a csapadékos nyár és a pusztító viharok miatt az idén kevesebb lesz a termés, mint az elmúlt húsz évben bármikor.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×