eur:
389.64
usd:
361.86
bux:
68475.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ma már népbetegség a reuma - érdemes odafigyelni

Egyre több embert érint Magyarországon a ma már népbetegségnek számító reumás megbetegedés - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó reumatológus. Szekanecz Zoltán orvosprofesszor közölte: a betegek száma az elmúlt 20-30 évben 10-15 százalékkal nőtt.

Ennek egyik oka, hogy több ismeret terjedt el a betegségről, ezért több beteget diagnosztizáltak, a másik ok, hogy a stressz, a helytelen táplálkozás, kevés mozgás miatt sokaknál alakult ki a reuma.

Az elmúlt években az orvosok azt tapasztalták, hogy az izületi gyulladás egyre súlyosabb formában jelentkezik a betegeknél - mondta el az InfoRádióban a Debreceni Egyetem orvostudományi karának tanszékvezetője.

Korábban évekig, évtizedekig is eltartott, míg a betegség rokkantsághoz vezetett, manapság azonban ez akár egy év alatt is bekövetkezhet.

Leginkább a 30-40 éves nőket érinti a probléma, de az orvosok már óvodásoknál vagy kisiskolásoknál is diagnosztizálták a betegséget.

Szekanecz Zoltán szerint nincs hatékony mód a betegség megelőzésére, az orvostudomány ugyanis egyelőre nem tud pontos választ adni arra, hogy mi idézi elő a reumát. A kialakult betegségre azonban érdemes odafigyelni, hiszen megfelelő életmóddal sokáig elodázhatóak a komolyabb panaszok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×