eur:
395.65
usd:
372.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Szívszorító történet: "Már nem számolják, hány daganatom van"

Ausztráliában egy rákkal küszködő, utolsó napjait-heteit élő fiatal lány szívszorító története tartja lázban a közvéleményt.

Clare Oliver - aki szombaton lesz 26 éves, ha megéri - újságíró szeretett volna lenni. A lánynál azonban bőrrákot diagnosztizáltak, amely visszafordíthatatlanul gyilkolja a szervezetét.

Clare a Peter McCallum Rákközpontból írt a Herald Sun című lapnak, amelyben saját példáján keresztül hívja fel a figyelmet arra, hogy a túlzott szoláriumozás mekkora veszélyekkel jár.

A lány állításaival egybecsengően Victoria állam rákkal foglalkozó tanácsa kezdeményezte a helyi kormánynál, hogy korlátozza az egyre terjeszkedő szoláriumipart.

Tízet fizetsz, húszat kapsz

"Ha vissza tudnék menni az időben, és beszélhetnék 19 éves önmagammal, azt mondanám annak a lánynak, hogy ne szoláriumozzon, mert a melanoma nem olyan betegség, amelyet egyszerűen csak kivágnak és már jobban is lesz" - írta a levélben Clare Oliver.

A lány tudja, hogy már nincs sok ideje hátra, ha nagyon harcol, akkor talán még hat hétig élhet.

"Ijesztő. Egyre fáradtabbnak érzem magam, és minden alkalommal, amikor álmos leszek, eltölt az aggodalom, fel fogok-e ébredni"- olvasható a szövegben.

"Ösztönösen tudom, hogy a rákomat a szoláriumok, az UV sugárzás okozta. Amikor 19 éves voltam, láttam egy ajánlatot: tizet fizetsz, húszat kapsz. A lány, aki az üzletben dolgozott, azt mondta: a leggyorsabban akkor barnulhatok le, ha minden második nap szoláriumozok, és barnulást elősegítő krémet használok" - írta Clare Oliver.

"A tizedik alkalom után égetni kezdett és fájt. Ezért abbahagytam, de már túl késő volt" - írta a lány, aki ugyanakkor hozzáteszi: felelőtlenség lenne tőle, ha csak a szoláriumokat hibáztatná, hiszen sok időt töltött a tengerparton.

Mindenesetre Clare Oliver szerint a kormánynak tisztában kell lennie azzal, hogy mennyire veszélyesek a szoláriumok, és a fiatal lányokat fel kell világosítani a kockázatokról, mielőtt a mesterséges barnulást elkezdenék.

A lány leírja, hogy a rákot 22 éves korában diagnosztizálták nála az orvosok, éppen azután, hogy befejezte a melbourne-i egyetemet, és sportújságíróként helyezkedett el. Először immun-, majd sugárterápiát alkalmaztak nála.

"Egy év és hét hónapon át nem találtak semmit. Aztán áprilisban egy daganatra bukkantam a nyakamban. Azt hittem, hogy egyszerűen kivágják. De aztán kiderült, hogy hét tumor van a mellkasomban, egy pedig a tüdőmben. Ma már nem számolják, hogy hány daganatom van" - olvasható a levélben.

"A melanoma nem vicc. Az utolsó leheletemig folytatom a kampányomat ellene" - zárul a halálára készülő fiatal lány írása.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×