eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bosszút állnak az őzek

Veszélyes lehet a szívbeteg férfiak számára az őzvadászat - derült ki egy amerikai kutatásból.

A vadászat - a gyaloglás a nehéz terepen, az állatok lelövése és a tetem szállítása - veszélyesen felgyorsítja a szívdobogást, sok esetben potenciálisan halálos szívritmus-zavarhoz, illetve a szív oxigénellátásának csökkenéséhez vezethet - állapították meg a michigani William Beaumont Kórház orvosai, akik 25 középkorú vadász egészségi állapotát vizsgálták meg.

Valamennyi vadász a veszélyeztetett kategóriába tartozik: közülük 17-nek korábban már volt szívkoszorúsér betegsége, a többiek pedig vagy túlsúlyosak, vagy dohányoznak, illetve magas a vérnyomásuk vagy a koleszterin-szintjük. Valamennyiük számára súlyos veszélyt jelent a vadászat, bármelyik pillanatban szívrohamot kaphatnak, vagy leállhat a szívük.

A kutatók valamennyi vadászra hordozható monitort erősítettek, amely az egész napos vadászat során folyamatosan figyelte a szívműködésüket. Összehasonlításképpen viselték a műszert egy másik napon is, amikor taposógépen végeztek edzést.

Kiderült, hogy a vadászat sokkal megterhelőbb a szív számára, mint az edzés. Ráadásul valamennyi, a vizsgálatban részt vevő vadász fizikailag aktív, a vadászaton kívül is rendszeresen mozognak. Azok számára tehát, akik ülő életmódot folytatnak, a vadászat még sokkal nagyobb veszélyt jelent.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×