eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin

Asztal alá isszák a fiúkat a tizenéves lányok

Több tizenéves lány iszik, és töményebb alkoholt, mint fiú - derült ki a nagy-britanniai iskolaegyészségügyi hivatal felméréséből. A brit fiatalok az alkoholfogyasztást illetően a legrosszabbak között vannak Európában, de most vizsgálták először azt, mit és mennyit isznak a 14-15 évesek.

A megkérdezett 20 ezer 14-15 éves brit lány közel negyede (23 százalék) rúg be legalább egyszer egy héten, míg a fiúk közül "csak" minden ötödik (21 százalék) - derült ki a felmérésből.

A lányok ráadásul inkább tömény szeszt isznak, míg a fiúk a bort és a sört részesítik előnyben. Utóbbiból azonban a megkérdezettek 35 százaléka legalább öt pintet (2,8 litert) önt le a torkán - ez az arány 1991-ben még csupán 12 százalék volt.

A hatalmas ivászat egyre fiatalabb korban válik szokássá - figyelmeztetett a vizsgálat eredményével kapcsolatban a brit orvosok szövetségének elnöke. Ian Gilmore professzor szerint sürgősen ki kellene találni valamit, mert azok, akik fiatal korukban kezdenek inni, nagyobb valószínűséggel lesznek alkoholbetegek.

Szakértők szerint a fiatalok túl könnyen jutnak alkoholhoz, nem látnak jó példát a szüleiktől - rosszat viszont igen a hírességektől, akiknek a nagy bulizásairól készült képekkel vannak állandóan tele a bulvárlapok.

A múlt hónapban derült ki, hogy meredeken emelkedik Angliában azoknak a tizenéveseknek a száma, akik egy-egy nagyobb ivászat után a kórházban kötnek ki. Annak a jelentésnek a következtetése azonban az volt, hogy összességében csökken az alkoholt fogyasztó fiatalkorúak száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×