eur:
396.94
usd:
359.6
bux:
0
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Gyerek helyett a karriert választják a diplomás nők

A diplomás nők harmada nem vállal gyereket, akik mégis családot alapítanak, egyre később teszik - derül ki egy brit felmérésből.

A kutatásból kiderül: a magasan képzett nők 40 százaléka 35 éves korában még gyermektelen, 20 százalékkal több, mint egy évtizeddel korábban.

Míg egyesek tudatosan választják a gyermektelenséget, addig mások egyszerűen csak túl sokáig várnak a családalapítással: a karrier, az otthon megteremtése vagy a tökéletes partner utáni kutatás hosszú évekbe telik.

Kevesebbet, később

A vizsgálat eredménye szerint azok a diplomás nők, akik mégis az anyaságot választják, általában kevesebb gyereket szülnek és egyre később.

A kutatást ötezer, a 70-es években született nő közreműködésével készült, az ő sorsuk alakulását követték figyelemmel. A szakértők azt jósolják, hogy mire a nők elérik a 45 éves kort, amely után már rendkívül rizikós szülni, 30 százalékuk még mindig gyermektelen lesz.

Összehasonlításképpen: az 1958-ban született nők mindössze 32,7 százaléka nem vállalt gyereket 35 éves koráig.

Az eredmények segíthetnek megmagyarázni az alacsony születésszámot, amely a társadalom elöregedéséhez vezethet.

A teljes népesség számának csökkenését csak a bevándorlók, és a kevésbé képzett nők gyermekvállalási kedve állíthatja meg.

Kedvezőtlen körülmények?

A tanulmány szerint a munkáltatóknak rugalmasabbaknak kellene lenniük ahhoz, hogy a nők ne érezzék úgy: karrierjük a szüléssel véget ér.

A brit konzervatívok oktatási szóvivője szerint az olyan nehézségek, mint például egy ház megvásárlása is csökkentheti a nők gyermekvállalási kedvét.

"Ha van bizonyíték arra, hogy az emberek azért nem vállalnak annyi gyereket, amennyire vágynak, mert a társadalmi és gazdasági szabályok családellenes környezetet teremtenek, az már probléma" - mondta David Willetts.

Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Bár tegnap a tőzsdék visszapattantak a múlt heti esésből, a lendület úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig. Az ázsiai tőzsdék ugyan nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, ugyanez nem mondható el az európai határidős indexekről, amelyek így iránykeresést vetítenek előre a mai piacnyitásra. Ma jön a magyar inflációs adat, az elemzők várakozása szerint csökkenhetett augusztusban az éves infláció mértéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 10. 07:58
×
×
×
×