eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Tüdőbetegséget okozhat a szalonna

A túl sok baconszalonna fogyasztása károsíthatja a tüdőt, és növeli a tüdőbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg amerikai kutatók.

A Columbia Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy azok az emberek, akik átlagosan kétnaponta fogyasztanak füstölt vagy főtt húsféleségeket, mint amilyen a bacon, nagyobb eséllyel kapnak hörghurutot és tüdőtágulatot.

A 60 milliós lakosú Nagy-Britanniában ezek a betegségek csaknem 30 ezer ember halálát okozzák évente. Elképzelhető, hogy megbetegedésüket a húsban lévő nitrit, egy mérgező anyag okozta.

A nitriteket a hús tartósítására, valamint állagának megőrzésére használják. Nagy mennyiségben azonban roncsolja az emberi szervezet szöveteit. Ez a folyamat leginkább a tüdőt károsítja.

A kutatók több mint hétezer ember adatait tekintették át. A népegészségügyi vizsgálatokon átesettek adatainak áttekintéséből nemcsak az derült ki, hogy aki sok főtt vagy füstölt hústerméket fogyaszt, az nagyobb eséllyel lesz tüdőbeteg, hanem az is, hogy akik előszeretettel fogyasztanak ilyen húsokat, azok általában rosszabb körülmények között élnek és dohányoznak.

Ezeknek az embereknek általában kevesebb C-vitamin került a szervezetébe, valamint túl kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek. A kutatók szerint ezek azonban nem befolyásolják a megállapításaikat.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×