eur:
395.07
usd:
370.91
bux:
65143.66
2024. április 19. péntek Emma

Borzalmas állapotú betegeket gyógyítanak a magyar orvosok

Katasztforális a lakosság állapota, az emberek gyengék és betegek Szudánnak azon részén, ahol még egy hétig dolgozik négy magyar, két orvos és két ápoló egy amerikai kezdeményezés keretében. A legtöbb beteget agyhártyagyulladással, gyomor- és ízületi problémákkal kezelik - mondta az InfoRádiónak a Magyar Baptista Szeretetszolgálat Szudánban tartózkodó vészhelyzetkezelési igazgatója, Pavelcze László.

Milyen fajta betegségeket kell odakint gyógyítaniuk?

Gyakorlatilag minden típusú betegséggel találkozunk, fertőzőekkel és a hétköznapok betegségeivel is. A leggyakoribb sajnos itt a gyomorprobléma, az ízületi problémák, az agyhártyagyulladás, de találkoztunk már bárányhimlőssel, mumpszossal. Háromezer ember él ezen a területen, tömött sorokban, türelemmel várnak az emberek az ellátásra, a gyerekek elesnek, összetörik magukat. Nagyon csontgyengék az emberek, soványak, alultápláltak, a legkisebb fizikai ráhatástól is olyan sérüléseket szenvednek, amelyek, ha nem lennének ellátva nagy rövid időn belül, elfertőződnének, és bele is halnának.

Egy amerikai projekt keretében vannak ott, és gyógyítják a szudáni gyermekeket...

Felnőtteket, gyermekeket egyaránt, de egyedüli egészségügyiek vagyunk. Illetve tőlünk tíz kilométerre van egy másik tábor, ahol egyetlen amerikai doktornő rendel még. A mai napon érkeztek meg az Orvosok Határok Nélkül munkatársai, akik 310 ezer vakcinát fognak Szudán ezen részén beadni két-három napon belül.

Milyen az ottani lakosság egészségi állapota?

Katasztrofális. Gyakorlatilag az élelmiszersegélyekből élnek, alultápláltak, betegek, koszosak az itteni körülmények hatására. Ha valóban kitörne itt egy nagyméretű járvány, az megfékezhetetlen lenne.

Mennyi ideig maradnak? Mi történik az otthoniakkal, ha önök eljönnek?


Az amerikaiak gondoskodtak váltásról, de azt hiszem, nem utoljára járt itt magyar egészségügyi csapat. Én mindenképpen otthon is ajánlani, illetve lehetőségeim szerint segíteni fogom ezt a munkát, hiszen nagyon nagy szükség van a segélyekre: mind anyagi javakra, mind egyéni tudásra, hiszen ide mást nem nagyon lehet eljuttatni, mert eszméletlenek a költségek. Ide pénzt lehet juttatni, és nagyon lassan, de lehetne ezeknek az embereknek az életkörülményein javítani.

Még egy hétig dolgozik itt az egészségügyi csoport, két orvos és két ápoló. Most itt, naponta ugyanannyi ember hal meg, mint egy átlagos katasztrófánál egy alkalommal. Az egész afrikai térségben körülbelül 100 ezer ember hal meg egy nap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×