eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vigyázzon! Trópusi betegségekkel fertőzheti meg a narancs

Az Afrikából és Ázsiából importált nyers élelmiszerek felszínén olyan fertőzést okozó gombák vagy trópusi élősködők érkezhetnek Magyarországra, amelyek elkerülik az élelmiszerellenőrök figyelmét - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója.

Nagy Károly professzor hozzátette: az első tünetekkel, például hasgörccsel orvoshoz kell menni, mert itthon is hozzáférhetők a megfelelő gyógyszerek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a messziről importált gyümölcsöket minden esetben érdemes meghámozni, ezzel is csökkenthető a kockázat.

A trópusi kórokozók a gyümölcsök mellett fűszerekben is eljuthatnak Magyarországra.

A betegségek általában egyediek, járvány nem alakul ki. Nagy Károly elmondta: decemberben egy fügeszállítmány okozott problémát.

Az egysejtű paraziták - általában gombák - hasgörcsöt, hasmenést, hányást és nyugtalanságot válthatnak ki, de egyes toxikus anyagok komoly mérgezést is okozhatnak.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg importált narancsok vagy mandarinok héját nem szabad megenni, már csak azért sem, mert ezek felületét egy speciális viasszal kezelik, és a gyümölcsöt mérgező gázt, etilén oxidot tartalmazó konténerben érlelik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×