eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Órákat és szemránckrémeket égetnek az "anti-szilveszterezők"

A Copacabanán 24 tonnányi petárdát robbantanak fel 16 perc alatt, annyira örülnek az új évnek, de van olyan francia város, ahol az "anti-szilveszterezők" elégetnek mindent, ami az idő múlására emlékeztet. Körkép a világ ünneplő nagyvárosaiból.

Japánban

családi körben kezdődik "a sertés éve", és a háromnapos ünneplés során milliók látogatnak el templomokba, hogy szerencsét és áldást kérjenek az istenektől. Éjféltájban 108 harangütéssel űzik el az elmúlt esztendő okozta bajokat.

Londonban a Big Ben körül rakéták tömegeit lövik fel, tízezrek lepik el a Trafalgar Square-t, és az éjféli tűzijátékkal tetőznek az utcai ünnepségek.

Rio de Janeiro szomszédságában két és félmillió embert várnak szilveszteri strandpartikra Copacabanába és Ipanemába. Egyedül Copacabanán 24 tonnányi petárdát robbantanak fel 16 perc alatt.

Tajvan fővárosában, Tajpejben négyszázezernél is többen gyűlnek össze a világ egyik legmagasabb, 508 méteres épületének lábánál, hogy egymillió dolláros tűzijátékkal köszöntsék az újévet.

Moszkvában is ellepik a tömeg a Vörös teret, jóllehet a városi hatóságok nem óhajtanak 125 ezernél több embert a térre beengedni. Éjfélkor a Kreml Szpasszkij-tornyából 12 harangütés köszönti az új esztendőt. A legtöbb orosz azonban szűk családi körben tölti a szilveszter estét.

Párizsban szilveszter este zsúfolásig megtelnek a vendéglők, a kabarék és a bárok. Mintegy félmillió embert várnak a Champs-Elysée-re és az Eiffel-torony szomszédságába.

Rendhagyónak ígérkezik az év utolsó órája a nyugat-franciaországi Nantes-ban, ahol "Az új esztendő ellenzői" (Fonacon) harcosai gyűlnek össze, hogy képletesen visszájára fordítsák az óramutatókat. Nyilvánosan elégetnek ugyanis mindent, aminek köze van az idő múlásához: karórákat, vekkereket és ráncellenes krémeket. A szervezők több ezer embert várnak a Bouffay téren megrendezésre kerülő "anti-szilveszterre".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×