eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin

Csak 800 pici palacknyi készül a borcsodából

Igazi ritkaság lesz az a nyolcszáz palack muskotályos, amelyet a Füleky Pincészet a nyáron hoz forgalomba. Bodó Judit, a társaság borásza a legfinomabb boraikról beszélt, és az InfoRádió Borbarát című műsorában elmondta azt is, miként választotta ezt az inkább férfiak által művelt szakmát.

Nagyon sok véletlen folytán keveredtem a borászathoz. Az egyetem alatt Olaszországba mentem nyelvet tanulni, és mivel pénzre volt szükségem, elkezdtem dolgozni a helyi szőlőben, gyümölcsösben. A tulajdonosok, akik később Tokajban megalapították a Füleky Pincészetet, valószínűleg láttak valamit bennem, mert amikor Magyarországra jöttek, felkértek, hogy dolgozzam velük.

Ez nem egy átlagos történet, hiszen általában azok a hölgyek, akik borászattal foglalkoznak, a családi hagyomány miatt választják ezt a munkát.

Kicsit irigy is vagyok az itt született emberekre, mert nagy előnnyel kezdték ezt a pályát. Itt, Tokajban nagyon jól ismerik a szőlőket, a terület sajátosságait, így a nagyapáktól, apáktól rengeteget lehet tanulni. Szeretném, ha az én gyermekeim is ezt a pályát választanák, és családi pincészetet alapítanánk egyszer.

A tudomány is megerősíti azt a közvélekedést, hogy a nők érzékenyebbek az ízekre, jobban tudnak kóstolni. Érzi ezt a saját esetében?

Nem hiszem, hogy jobban tudnánk kóstolni a férfiaknál. Lehet, hogy érzékenyebbek vagyunk, esetleg óvatosabbak. De az biztos, hogy van valami különbség a férfi és nő borászok között, de nem biztos, hogy ez a kóstoláskor látszódik meg leginkább.

A Füleky Pincészet nyolc éve alakult egy nagyon szép régi kúriában. Tizennyolc hektáron dolgoznak. Mit lehet elmondani a mostani borokról?

A 2005-ös év nagyon furcsán indult, azt hittük, hogy hasonló lesz, mint a 2004-es, amely szintén nem volt rossz, de nagyon savas évjárat volt. A savak tavaly ugyanúgy alakultak, viszont a szőlő nagyon zamatos volt. A szeptember-októberi jó idő ellenére azonban nem igazán ért be, így egy bizonyos szinten megállt a mustfok emelkedése. Ennek ellenére nagyon finom borok lettek a 2005-ös szőlőkből. Nálunk inkább száraz, félszáraz tételek készültek furmintból. A késői szüret nagyon gazdag ízben, aromában, illata hasonlít a sárga húsú őszibarackra. Az aszúról igazából nem tudom, hogy milyen lesz, mert még nagyon friss. Nagyon zamatos az is, de én azt tartom, hogy aszúról egy év hordóérlelés után szabad először bármilyen véleményt mondani.

Mivel lépnek most piacra?

A következő tétel például aszúból nálunk az a 2001-es évjáratú lesz, amelynek egyik része muskotályos alapborból készült furmint, aszúszemekkel, a másik része pedig hárslevelű alapmust, szintén aszúszemekkel. Ezt a két tételt házasítottuk össze, és most már második éve, hogy palackban vannak. Ezzel szeretnénk a tavasszal előállni. Van egy késői szüretelésű muskotályosunk is 2003-ból, amely tulajdonképpen aszútechnológiával készült. Ebből csak egy hordónyit tudtunk előállítani, és két deciliteres palackba kerül. Igyekszünk majd nyolcszáz palackot készíteni. Ez május-júniusban, a tokaji borfesztivál környékén kerül forgalomba.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×