eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mesebeli édesség

A rum baba egyenesen a varázsos Ezeregyéjszakából érkezett a francia konyhába. Szülőatyja, XV. Lajos apósa, az édesszájú Stanislas Leszczynski lengyel király volt, aki a mesés Kelethez legalább annyira vonzódott, mint a mézédes ízekhez, kedvenc süteményét egyenesen Ali babáról nevezte el, s ő kedveltette meg a franciákkal, akik legismertebb specialitásaik közt tartják számon máig.

Rum baba

Hozzávalók (12 szelethez)
A tésztához:
30 dkg finomliszt
Csipetnyi só
5 dkg cukor
7 g élesztőpor
10 dkg margarin
1, 2 dl tej
4 tojás
1csomag vaníliás cukor
a forma kikenéséhez: vaj
az öntethez:
20 dkg kristálycukor
1 kezeletlen citrom
40 dkg vegyes szárított gyümölcs
6 evőkanál sötét rum
3 evőkanál sárgabaracklekvár
5 dkg mandulalapocska

A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőport egy tálban összekeverjük.
Egy másikban a margarint megolvasztjuk, a tejet ráöntjük, a tojásokat beleütjük,
és a vaníliás cukorral jól eldolgozzuk. Ezt a tojásos masszát a lisztes keverék közepébe öntjük, majd hólyagos tésztává dagasztjuk. Egy 24 centi átmérőjű gyűrűformát kivajazunk, és a tésztát beleöntjük. Nem szabad teljesen megtöltenie a formát, mert kelés közben majd duplájára nő. Langyos helyen kb. egy óra alatt, megkelesztjük, majd előmelegített sütőben 25-30 perig sütjük. Ha kész 5 percig a formában hagyjuk hűlni, majd tálra borítjuk. Amíg a tészta sül elkészítjük az öntetet. A kristálycukrot 6 deci vízben sziruppá főzzük. Egy citrom héját spirál alakban lehántjuk, és levével együtt ezzel ízesítjük.
A szárított gyümölcsöt beledobjuk, és kb. 10 perc alatt puhára pároljuk. A végén a rumot is beleöntjük. A gyümölcsöt leszűrjük, a sütemény köré rakjuk, a sziruppal pedig a tésztát meglocsoljuk. 20 percig állni hagyjuk, hogy beszívjad. Majd a teljesen simára kevert, akár át is szűrt, híg baracklekvárral a rum babát megkenjük, és pirított mandulával megszórjuk. Gyorsan meg kell enni, nehogy a tészta szétázzon.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy szelet 1873 kJ/448 kcal

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×