eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Hogyan óvjuk meg a műemlékeket? Úgy, mint Prága!

Majdnem egy hétig tartott az a polgári engedetlenségi akció, amit civil szervezetek indítottak a fővárosban, a Hild-ház ház megmentéséért. A műemlékvédők szerint adókedvezménnyel lehetne motiválni az embereket az épületek megóvására.

A Hild József által tervezett épület annak a küzdelemnek a jelképévé vált, amelyet a civilek évek óta folytatnak a régi zsidó negyed megmentéséért. A kulturális örökségvédelmi hivatal vezetője az InfoRádióban azt mondta: Prágában sikerült megvédeni a régi városrészeket.

Számos nemzetközi példa van arra, miként lehet egy történelmi városrészt rehabilitációját segíteni - mondta Varga Kálmán. Mindehhez áfakedvezmény, járulékkedvezmény, társasági adó-kedvezmény, vagy személyi jövedelemadó-kedvezmény adható.

A kormányzati, vagy önkormányzati támogatások is segítenék az állagmegóvást. Prágában például a kormány is jelentős támogatást adott az épületek helyreállításához.

A műemlékvédő szerint máshogy is motiválni lehetne a befektetőket, például úgy, ha egy pályázatnál előnyt jelentene számukra, ha óvják az épített környezetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×