INFORÁDIÓ
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Hogyan óvjuk meg a műemlékeket? Úgy, mint Prága!

Infostart

Majdnem egy hétig tartott az a polgári engedetlenségi akció, amit civil szervezetek indítottak a fővárosban, a Hild-ház ház megmentéséért. A műemlékvédők szerint adókedvezménnyel lehetne motiválni az embereket az épületek megóvására.

A Hild József által tervezett épület annak a küzdelemnek a jelképévé vált, amelyet a civilek évek óta folytatnak a régi zsidó negyed megmentéséért. A kulturális örökségvédelmi hivatal vezetője az InfoRádióban azt mondta: Prágában sikerült megvédeni a régi városrészeket.

Számos nemzetközi példa van arra, miként lehet egy történelmi városrészt rehabilitációját segíteni - mondta Varga Kálmán. Mindehhez áfakedvezmény, járulékkedvezmény, társasági adó-kedvezmény, vagy személyi jövedelemadó-kedvezmény adható.

A kormányzati, vagy önkormányzati támogatások is segítenék az állagmegóvást. Prágában például a kormány is jelentős támogatást adott az épületek helyreállításához.

A műemlékvédő szerint máshogy is motiválni lehetne a befektetőket, például úgy, ha egy pályázatnál előnyt jelentene számukra, ha óvják az épített környezetet.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018