Csokoládés burgonyatorta
Hozzávalók (8 szelethez)
30 dkg burgonya
só
10 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 csomag vanilíás cukor
3 tojás
5 dkg burgonyakeményítő
a forma kikenéséhez: vaj
a tetjére: porcukor
A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, kicsit hűlni hagyjuk, majd még melegen meghámozzuk és áttörjük. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni. A csokoládét lábosba tördeljük, és a vajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk. A cukrot a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük, az áttört burgonyát, a burgonyakeményítőt, az olvasztott vajas csokoládét beledolgozzuk, végül a a kemény habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatjuk.
Egy kb. 23 centi átmérőjű, kerek tortaformát kivajazunk, és a masszát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben , közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos tészta. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük.