eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
hacker  phishing scam during coronavirus pandemic cyber security concept
Nyitókép: thomaguery/Getty Images

Bekeményített a rendőrség, mostantól külön egység vadászik

Közel háromszáz szakemberrel veszi fel a harcot a kiberbűnözők ellen a magyar rendőrség.

Az online térben elkövetett jogsértések – ezen belül leginkább a vagyon elleni online csalások száma – az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedett. A rendőrséghez az elmúlt időszakban rendkívül sok ilyen típusú feljelentés érkezett, a sértetteknek okozott kár mostanra elérte a több milliárd forintot – írja a police.hu.

A rendőrség eddig is több fronton küzdött a jelenség ellen, de minden bűnüldözési ág közül az online térhez kapcsolódóan érzékeli a legdinamikusabb változást. A határokon átnyúló és a világ valamennyi országát érintő kiberbűnözésben megjelentek a jól szervezett bűnözői csoportok. Ezekre a folyamatokra reagálva és a bűnözőkkel szembeni még hatékonyabb fellépés érdekében 2023. október 1-jén egy országos kibernyomozói szervezet alakult a rendőrségen belül.

A közel háromszáz főt az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályán újonnan megalakult kiberstratégiai osztály munkatársai koordinálják, akik a rendőrség teljes kibervédelmi tevékenységét összehangolják, továbbá a nemzetközi kapcsolattartásért is felelősek. Ugyanakkor a szakterületet jól ismerő munkatársakkal bővítették és erősítették a területi nyomozóhatóságok – vármegyei rendőr-főkapitányságok, Budapesti Rendőr-főkapitányság, Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – állományát is. Az egység összehangoltan dolgozik a bűncselekményre utaló elsődleges jelzéstől a felderítésen át, egészen az ügy vádemeléséig.

Az egység tagjai speciális informatikai és kriminalisztikai ismeretekkel, az online térrel kapcsolatban naprakész tudással rendelkeznek, valamint ismerik az ilyen típusú bűncselekmények hazai és nemzetközi trendjeit. A rendőrség a kiberbűnözés elleni harc melletti elkötelezettségüket kiemelt bérezéssel honorálja.

Bár a legújabb informatikai tudással, banküzemi, szociológiai és pszichológiai ismeretekkel felvértezett bűnözők gátlástalanul igyekeznek megszerezni a gyanútlanok pénzét és személyes adatait, a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza ezt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Megjelent a McKinsey legfrissebb autóipari trendekre vonatkozó globális fogyasztói felmérése, amelyben több izgalmas megállapítás is található. Természetesen az anyag gerincét az elektromos autózás teszi ki, erre vonatkozik a legtöbb kérdés, és az látszik, hogy a fogyasztók egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak az elektromos autók vásárlására, de többek között a töltéssel és a költségekkel kapcsolatos vélt vagy valós aggályok továbbra is komoly korlátot jelentenek. A felmérés ezen felül megállapítja azt is, hogy globálisan az EV-tulajok 29 százaléka akar visszaváltani belső égésű motoros autóra, míg az USA-ban ez az arány közelíti az 50 százalékot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×