eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Vigyázat, újra lopják a katalizátorokat – így lehet védekezni

Az értékes fémek miatt ismét vonzó lett a parkoló autók kipufogórendszere. Az is kiderült, melyek a legveszélyeztetettebb márkák, típusok.

A katalizátor kerámiájában nagy értékű nemesfémek vannak, mint például a platina, az arany, vagy az ezeknél is értékesebb palládium, ródium. A feketepiacon ezek az alkatrészek, különösen ahogy a nemesfémek világpiaci ára emelkedik, nagyon jó áron eladhatók.

A feol.hu azt írja, hogy Fejér vármegyében megszaporodtak idén a katalizátorlopások. A veszélyeztetett típusok listáját a Toyota Prius vezeti, majd a Toyota Aurisok, a Hondák és a hibrid Lexusok következek. A tolvajok azokat a típusokat kedvelik, amelyeket nem kell megemelni a katalizátor levágásához, emiatt elsősorban a dízel terepjárók, egyterűk, SUV-ok, illetve a haszongépjárművek a legveszélyeztetettebbek.

Ha elinduláskor az autó a szokásosnál nagyságrendekkel hangosabb lesz, érdemes az autónk alá nézni, mert vagy a kipufogó szakadt le, vagy a katalizátort vágták le.

Ha tolvajok voltak, akkor csak a teljeskörű casco-biztosítás a fedezheti a károkat.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerint jellemzően a lakótelepek, lakónegyedek parkolóiban hagyott, valamint a kevésbé forgalmas városrészeken parkoltatott járműveket próbálják megrongálni a tolvajok évszaktól függetlenül, általában éjszaka.

A rendőrség három fontos tippet is adott, melyek azt segíthetik, hogyan lehet a katalizátorlopás kockázatát a minimálisra csökkenteni:

  • A gépjárművet lehetőség szerint tárolják zárható garázsban vagy őrzött parkolóhelyen.
  • Fentiek hiányában mindig olyan, jól kivilágított parkolóhelyet válasszanak, ahol könnyen meghallják, ha matatnak a jármű körül.
  • Érdemes olyan riasztóberendezést az autóba szereltetni, amely emelésre is jelez.

Bűncselekmény észlelése esetén haladéktalanul tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó telefonszámon, és a nyomok biztosítása érdekében a helyszínen semmin ne változtassanak a rendőrök kiérkezéséig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 19:41
×
×
×
×