eur:
385.54
usd:
354.98
bux:
68270.09
2024. május 21. kedd Konstantin
Happy woman driving a car and smiling. Cute young success happy brunette woman is driving a car. Portrait of happy female driver steering car with safety belt
Nyitókép: dragana991/Getty Images

"Ördög és pakol!" - Már nem két fillér "csak megállni pár percre" valahol a kocsival

Arról nem is beszélve, hogy mekkora dugót okoz már egy kis kényelmeskedés. Az Autós Nagykoalíció szemléletformáló cikket írt.

Az Autós Nagykoalíció a figyelemfelhívó sorozatában az Origón a városi közlekedés bosszantó közlekedési helyzeteit - a rakodás-parkolás-megállás összefüggéseit, szabályait - járta körül, különös tekintettel arra, hogy a Bécsi úton vagy Újlipótvárosban egy-egy belógó kocsi mekkora galibát okoz közösségi közlekedési szinten is.

Sárga villogó

A sárga villogó útépítést, vagy –javítást végző járművön, hulladékgyűjtő járművön, közterületi munkákat a közúton végző járművön, túlméretes járműveken, vagy ezek kísérő járművein, járműszállítókon, -vontatókon és néhány egyéb járművön alkalmazható. Csak akkor villoghat sárgán, ha a munkáját végzi.

Bringasávon leállók

A kerékpárosok számára jelentik a legnagyobb veszélyt a rakodás miatt az út szélén leállított teherautók, mert miattuk be kell menniük az út közepére. De egyre több helyen a parkolóhelyek úgy vannak kialakítva, hogy általában utcahosszonként legalább egy parkolóhely kijelölt rakodóhelyként van fenntartva. Ezeken a helyeken kiegészítő táblákon feltüntethetik a korlátozás tér- és időbeli hosszát is, pl. 20 méter, 9 és 19 óra között.

Vannak, akik személyautójukkal állnak így meg, mert "csak pár percre beugranak", de ezzel is nagy gondot okoznak.

Büntetés?

Arra is kitér a cikk, hogy mekkora büntetés jön ilyenkor. A megállási és várakozási tilalmak megszegése alapesetben 10 ezer forintos helyszíni bírsággal, feljelentés esetén ennek duplájával sújtható. Vannak azonban kiemelt tételek. A mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyek elfoglalása 50, feljelentés esetén 100 ezer forintos büntetéssel jár.

Autópályán szabálytalanul megállni 20/40 ezer forintba kerül. Ha a megállásunkkal jelzőlámpa észlelhetőségét korlátozzuk, vagy körfogalomban, útkereszteződésben (5 méteres szabály), hídon, aluljáróban, alagútban, villamos megállóhely járdaszigete és hozzá közelebb eső járda között, vagy a járdán állunk meg anélkül, hogy a gyalogos számára legalább másfél méteres hely maradjon, akkor pedig 15 ezer forintot, illetve feljelentés esetén 30 ezret.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×