eur:
393.76
usd:
368.21
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Police.hu

Durva fegyverarzenált számoltak fel a magyar–szlovák rendőrök – képek

A nyári rajkai rajtaütés után ezúttal Szlovákiában: egy rózsahegyi (Ruzomberok) műhelyben tucatnyi fegyvert, mintegy 70 fegyveralkatrészt és több gránátot foglaltak le - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kedden a police.hu oldalon.

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, 2022 júliusában a KR NNI a szlovák–magyar határ közelében fekvő Rajka településen az elmúlt 25 év legnagyobb magyarországi fegyver- és robbanóanyag-raktárát számolta fel. Az akcióban 59 lőfegyvert, több mint 45 ezer lőszert és hét kilogramm robbanóanyagot, gyutacsokat, hangtompítókat foglaltak le.

A nyári rajtaütést követően a KR NNI győri nyomozói folyamatosan együtt dolgoztak a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) kollégáival, hogy azonosítsák a fegyverek eredetét. A nyomozás során kiderült, hogy a rajkai ingatlanban lefoglalt fegyverek egy része illegális átalakításon esett át. Ezek eredetileg Szlovákiában évekkel ezelőtt legálisan vásárolt, hatástalan fegyverek voltak.

Ugyanis a korábbi szlovák fegyverszabályok lehetővé tették, hogy személyi igazolvány bemutatásával bárki hatástalanított fegyvert vásárolhasson. A 2015-ös párizsi terrortámadás elkövetői is ilyen illegálisan átalakított szlovák lőfegyvereket használtak. Azóta köztudott, hogy több százezer hasonló fegyver került a feketepiacra Szlovákiában – olvasható a Police.hu-n.

Police.hu
Police.hu

A KR NNI és a NAKA közös felderítésének eredményeként a szlovák és a magyar nyomozóknak sikerült egy négytagú szlovák bandát beazonosítaniuk, amelyet fegyverek illegális átalakításával hoztak összefüggésbe.

A beszerzett bizonyítékok alapján ez a csapat 2014 és 2016 között több mint félezer fegyverrel kereskedett. A tagok nevére legalább 600 fegyvert regisztráltak. Ezek dokumentáció nélkül, átalakítások után kerültek a valódi tulajdonosokhoz.

Police.hu
Police.hu

A rendőrségi beszámoló alapján a csapat egyik tagja egy másik ügy miatt már három éve jogerős szabadságvesztését tölti a zselizi büntetés-végrehajtási intézetben.

Három társán összehangolt nemzetközi akcióban április 19-én ütöttek rajta, több mint száz rendőr részvételével. Egyszerre három helyszínen csaptak le Szlovákiában: Nagyszombaton, Nyitrabányán és Rózsahegyen. A nyomozók a három férfi lakásán házkutatásokat tartottak, ezt követőn hallgatták ki őket.

Police.hu
Police.hu

Az akció csúcspontjának a közleményben egy szlovák férfi elfogását nevezték. A 47 éves férfi egy eredetileg esztergályos műhelyként funkcionáló kétszintes épületben lakott Rózsahegyen, amelynek egy részét lakóhellyé alakította át. A férfi társaival közösen ott raktározhatta az általuk megvásárolt hatástalan fegyvereket, majd azokat ott alakíthatták át újra éles lőfegyverré.

Police.hu
Police.hu

A műhelyben a nyomozók 14 fegyvert, körülbelül 2000 különböző kaliberű lőszert, csaknem 70 pisztoly- és gépkarabélytárat, gránátot és saját gyártású hangtompítót foglaltak le.

Police.hu
Police.hu

A férfi a szlovák büntetőeljárásban vizsgálati fogságba került, míg két társa szabadlábon védekezik – áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×