eur:
389.69
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Fülön csíptek egy feketéző ingatlanos ügyvédet

Nem adott számlát a tevékenységéről, elvesztette áfamentességét.

Másfél milliós bírságot kapott és elvesztette alanyi áfamentességét egy ügyvéd, aki ingatlan-adásvételi ügyekben nem adott számlát a tevékenységéről - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóhivatal közleménye szerint az adatbázisok összevetése során derült ki, hogy munkája után rendszeresen nem adott számlát egy ügyvéd.

Az egyéni vállalkozóként dolgozó ügyvéd egyik ügyfele tett bejelentést arról, hogy nem kapott számlát a kifizetett megbízási díjról. A NAV revizorai összevetették az ügyvéd közreműködésével lebonyolított ügyleteket a számlaadat-szolgáltatásával, és a kettő közötti különbség jelentős volt. Az ügyvéd sokkal több ingatlan-adásvételnél járt el, mint amennyi számlát az ügyvédi szolgáltatásokról kibocsátott. A revizorok további ügyfeleket is találtak, akik nem kaptak számlát.

A NAV közölte: számlakibocsátási kötelezettség megsértése miatt 1,5 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki az ügyben. Az ügyvéd együttműködött, befizette a bírságot, bevallásaira önellenőrzést nyújtott be. A korábban katával adózó ügyvéd megfizette a 40 százalékos különadót is többletbevételei után. A legnagyobb veszteség az alanyi áfamentesség elvesztése volt, ez önmagában több mint 8 millió forint befizetendő áfát eredményezett az ügyvéd számára - emelték ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×