eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kiss Károly bíró ítéletet hirdet a V. L. és 21 társa ellen rendőri korrupciós ügyben indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2023. február 9-én. Hat és tizenegy év közötti, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa azokat az egykori magas beosztású rendőrtiszteket, akik a vád szerint különféle korrupciós bűncselekményeket követtek el az úgynevezett Vizoviczki-ügyben.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Vizoviczki-ügy: súlyos fegyházbüntetést kapott nyolc volt rendőrtiszt

Nyolc volt rendőrt és hat másik ember ítéltek el korrupciós ügyben. Vizoviczki László és társai ügyének egyik mellékszálában hoztak ítéletet. A korrupt főtisztek 6–11 év fegyházat kaptak.

14 vádlottat ítéltek el első fokon, köztük nyolc egykori rendőrt és hat polgári személyt.

A hivatalos közlemény szerint A II. rendű vádlottat 9 év fegyházbüntetésre és 110 millió forint vagyonelkobzásra ítélték. A III. és IV. rendű vádlottakra 11 év fegyházbüntetést, 10 év közügyektől eltiltást, 63 750 000 forint vagyonelkobzást és 500 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a bíróság. Az V. rendű vádlott 10 év fegyházbüntetést, 6,25 millió forint vagyonelkobzást és 500 ezer forint pénzbüntetést kapott első fokon.

Az ítélet érdekessége, hogy nem kaphatnak kedvezményt, azaz le kell tölteniük a fegyházbüntetésüket. Vannak, akik kevesebbel megúszták, a XXI. rendű vádlottat, egy volt pénzügyőrt 2 év – 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt a bíróság, míg egy egykori törzszászlóst (IX. rendű vádlott) megrovásban részesített.

A polgári személyek közül a ketten 5-5 év fegyházbüntetést kaptak. Itt is akad olyan, aki megúszta megrovással, és a pénzbüntetéseket is csak százezrekben mérték.

Ítéletében a bíróság többek között a következő bűncselekmények elkövetését állapította meg: hivatalos személy által részben hivatali helyzettel visszaélve, részben kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása, titkos minősítésű adattal visszaélés,

szigorúan titkos minősítésű adattal elkövetett visszaélés,

személyes adattal visszaélés, vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedés, hivatali visszaélés, hivatalos személy által hivatali helyzetével visszaélve, üzletszerűen elkövetett vesztegetés, engedély nélküli tartással elkövetett lőszerrel visszaélés.

Volt olyan vádlott, akit kilenc bűncselekményben is bűnösnek mondott ki a bíróság, de volt olyan terhelt is, akit a terhére rótt egy bűncselekmény elkövetése miatt ítéltek el.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat az ügyben, a tárgyalássorozat pedig 2015. január 15-én kezdődött. Mintegy 300 tanú kihallgatása és vallomásaik felolvasása 100 tárgyalási napon keresztül tartott.

A „koronatanú” kihallgatása – akinek nyomozati vallomása mintegy kétezer oldal volt összesen –

38 tárgyalási napon át zajlott.

Az eljárás nyolc másik vádlottjával szemben már korábban jogerős ítélet született. Ők beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, így esetükben a bíróság 2020 júliusában határozatot hirdetett.

A jogerős ítéletet 2020 decemberében hozták meg Vizoviczki László ellen. Hét és fél évet kell fegyházban töltsön, 2030-ban szabadulhat – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×