eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Helicopter rotor on bright sunny day with blue skies
Nyitókép: Gopakumar Sudhir / Getty

Gyanúsítás a tragédiával végződött vértesszőlősi mentőakció ügyében

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt folytat nyomozást. A helikopter parancsnoka a gyanúsított.

A rendelkezésre álló adatok szerint tavaly július 5-én riasztás érkezett a Honvédség pápai bázisrepülőterére arról, hogy egy siklóernyős a fák közé zuhant, ezért légi mentésre van szükség.

A kutató-mentő szolgálatot teljesítő gyanúsított a Magyar Honvédség MI8 Rescue 34 típusú helikopter parancsnokaként a helyszínt megközelítette, majd – miután a katasztrófavédelem a mentést a földről nem tudta végrehajtani, – megkezdte a paplanernyőjével együtt a fa lombkoronáján rekedt sértetlen siklóernyős mentését.

Ennek során – miután a csörlőzést veszélyesnek ítélte meg – többszöri rárepülést követően a gyanúsított a helikopterrel elkezdte megközelíteni a siklóernyőst abból a célból, hogy a fedélzeten tartózkodó ejtőernyősök egy 60 méter hosszú alpinkötelet engedjenek le a részére, amelynek segítségével saját erejéből a felszínre ereszkedhet – olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményében.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított a művelet végrehajtása folyamán anélkül, hogy a mentési körülményekről az elvárható módon, kellő körültekintéssel tájékozódott volna, egyre közelebb repült a siklóernyőshöz. A gyanúsított a helikopter rotorlapátjaival olyan mértékű turbulens légáramlatot keltett, ami a faágak letörésével, majd a fán lévő siklóernyő belobbanásával járt. Ennek következtében a légörvény és a siklóernyő súlya letörte azt a faágat, ahol a sértett ült, aki emiatt a földre zuhant.

Az esés következtében a sértett súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, majd 2020. augusztus 10-én szakszerű orvosi ellátása ellenére életét vesztette.

A légörvény hatására letört faágak lezuhanása következtében a mentésben résztvevő, a földfelszínen tartózkodó mentőtiszt 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A gyanúsított nem tett vallomást és panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen. A gyanúsítás ellen bejelentett panaszt a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×