INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

óbuda

emberölés

letartóztatás

fővárosi főügyészség

Elmegyógyítóban várhatja a tárgyalását az óbudai emberölés gyanúsítottja

Elmegyógyítóban várhatja a tárgyalását az óbudai emberölés gyanúsítottja

Infostart

Letartóztatását rendelte el a Fővárosi Főügyészség a 79 éves édesanyját megfojtó nőnek.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt – minden előzetes ok nélkül - 2020. december 31-én megfojtotta az édesanyját. Ezt követően a gyanúsított önvallomást írt, amelyet a lakás ajtaja előtti lábtörlőn helyezett el. Vallomásában arra kérte a szöveg esetleges olvasóját, hogy az értesítse a hatóságokat. Másnap a szomszédjai értesítették a rendőrséget, mivel a nő a lakás előtti küszöbön kucorogva közölte velük, hogy megölte az édesanyját.

A gyanúsított cselekménye – bizonyítottság esetén – 10-től 20 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabásával fenyegetett bűncselekmény – áll a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményében.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatását azzal, hogy az az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetben kerüljön végrehajtásra.

A bíróság megállapította, hogy a terhelt több mint 20 éve áll pszichiátriai kezelés alatt, a cselekményt megelőző 10 napban a számára előírt gyógyszerekhez nem jutott hozzá. Bejelentett lakcímmel rendelkezik, azonban 2020 nyarán a lakás bérleti szerződését felmondták.

Figyelemmel arra, hogy a terhelt elfogását követően elkészített pszichiátriai vélemény szerint a gyanúsított súlyos depressziója során kialakult rövid zárlati cselekmény miatt közvetlen veszélyeztető magatartás jöhet létre, ez mindenképpen indokolja a pszichiátriai osztályon történő elhelyezését.

Mindezekre tekintettel a bíróság álláspontja szerint a bűncselekmény jellegére, az elkövetés körülményeire – így különösen arra, hogy a gyanúsított a bejelentett lakcímén, az édesanyja sérelmére követte a cselekményt – kizárólag a legsúlyosabb kényszerintézkedés alkalmazására kerülhetett sor. A terheltet a bíróság a letartóztatás idejére az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe utalta be.

A végzés végleges.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018