Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot


MÉG NEM VAGYOK 18 ÉVES

INFORÁDIÓ
2021. február 24. szerda
Mátyás

erőszak

szexuális

vádlott

fiatalkorú

Akaratnyilvánításra képtelen kislánnyal erőszakoskodtak

Akaratnyilvánításra képtelen kislánnyal erőszakoskodtak

Infostart

A törvényszék észak-magyarországi lakásotthonban élő fiatalkorú vádlottak és felnőtt bűntársuk büntetőügyében ítélkezett.

Az elkövetők 2017 augusztusában azonos alkalommal, egymás tevékenységéről tudva olyan kiskorú sértettel közösültek, illetve fajtalankodtak, akinek középsúlyos értelmi fogyatékossága miatt a szexuális akaratnyilvánítási képessége lényegében hiányzott.

A vádlottak mindegyike tudta azt, hogy a sértett miért van speciális gyermekotthonban, milyen az ő értelmi képessége és állapota.

A törvényszék a 14, 17 és 18 éves vádlottak fiatal életkorát, értelmi képességét, személyiségét egyaránt gondosan értékelve 3–3 év, 5 év 6 hónap, illetve 8 év börtönbüntetést szabott ki velük szemben. Mellékbüntetésül eltiltotta őket a közügyektől is.

A megyei főügyészség az érdemi döntést tudomásul vette. A nem jogerős ítélet ellen valamennyi vádlott és védő felmentésért, illetve a büntetés enyhítése céljából fellebbezett. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélőtábla másodfokú eljárásában az ítélet helybenhagyását indítványozza.

A sértett és a vádlottak a gyermekvédelmi iratok tanúsága szerint rendkívül hányatott sorsú fiatalok. A törvényszék a bűnösségi körülményeket helytállóan állapította meg, és azokat az elkövetők büntetőjogi felelősségének mértékéhez igazítva, súlyuknak megfelelően értékelte. A kiszabott büntetések eltúlzottnak nem tekinthetők, enyhítésüknek törvényes indoka nincs – olvasható az Ugyeszseg.hu-n.

A fellebbviteli főügyészség azt hangsúlyozta, hogy a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények általában a sértettek későbbi életminőségét is súlyosan károsítják. Más személy védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotának szexuális cselekményre történő felhasználása

súlyosan büntetendő cselekmény.

A büntetés célja a társadalom védelmében annak megelőzése, hogy akár az elkövető, akár más bűncselekményt kövessen el.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete törvényes és megalapozott, ezért a védelmi fellebbezések nem lehetnek eredményesek.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018