eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Terrorista csoport támogatása miatt emelt vádat az ügyészség

Terrorista csoport támogatása miatt emelt vádat egy kurd nemzetiségű férfi és nő ellen a Csongrád Megyei Főügyészség - közölte Kopasz Zsolt főügyész.

A férfi és a nő a terrorista szervezetnek minősülő Kurd Munkáspárt tagjaként 2010 és 2015 között harcoló csapatokat segítettek.

A vádirat szerint a török állampolgárságú, de kurd nemzetiségű férfi 2009-ben, míg az iráni állampolgárságú, de kurd nemzetiségű nő 2010-ben csatlakozott a Kurd Munkáspárthoz (PKK).

Irakban mindketten katonai kiképzést kaptak, majd fegyveres szolgálatot teljesítettek a PKK kötelékében. Harcokban nem vettek részt, feladatuk az volt, hogy a Törökországban harcoló és a harcokból visszatérő egységeknek ruhát és élelmiszert szállítsanak.

A vádlottakat 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol Kobani környékén egy laktanyában szolgáltak, és logisztikai feladatokat teljesítettek a Kurd Munkáspárt szíriai szervezete, az YPG, vagyis a Kurd Népvédelmi Egységek kötelékében.

A két vádlott - akik között érzelmi viszony alakult ki a szíriai szolgálat során - 2015 augusztusában elhatározta, hogy nem szolgálnak tovább, és Irakba szöktek. Házasságkötésüket követően 2016-ban, embercsempészek segítségével Európába indultak, majd 2017. december 6-án a tompai tranzitzónában menedékjogi kérelmet terjesztettek elő. A menekültügyi hatóságok kérelmüket elutasították.

A vádirat szerint a vádlottak azzal, hogy 2009-2015-ben terrorista szervezetnek minősülő szervezet tagjai voltak, annak tevékenységét támogatták, elkövették a "terrorista csoport tevékenységének egyéb módon történő támogatásával elkövetett terrorizmus finanszírozása bűntettet".

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlottak bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni - áll az ügyészségi közleményben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×