INFORÁDIÓ
2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

lepkeper

natura 2000

debreceni törvényszék

Lepkeper: börtön is lehet belőle

Infostart

Nem bizonyítható károkozás az új szakértő szerint a lepkeperben, értesült Tatár Tímeától, a Debreceni Törvényszék szóvivőjétől a Magyar Idők.

Egy teljes napon át hallgatta meg a tanács a Debreceni Járásbíróság által kirendelt szakértőt a lepkeper néven emlegetett természetkárosítás, illetve rongálás bűntette miatt Gabnai Ernő ellen indított büntetőügyben.

A szakértő – akinek szakterülete éppen a Natura 2000-es területek és a lápok vizsgálata – a korábbi szakértői véleménnyel ellentétes álláspontra helyezkedett. Az 54 oldalas írásos vélemény szóbeli ismertetése során kiemelte: tény, hogy a területen beavatkozás volt; tény, hogy a szárzúzás a lápi területeket is érintette, de a tudomány mai állása szerint nem bizonyítható, hogy a lápi bagolylepke megsemmisült volna.

A kokadi földtulajdonos, Gabnai Ernő 2012–2013 fordulóján egy Natura 2000-es természetmegőrzési területen végzett fakivágást, cserjeritkítást és legelőt alakított ki. Az ügyészség szerint közben sok védett lepkét elpusztított, amiért polgári peres eljárásban követeltek tőle kártérítést.

A másfél milliárd forintra indított kártérítési pert 2016-ban a Debreceni Ítélőtáblán megnyerte Gabnai, a vádhatóság ugyanis nem tudta bizonyítani a lepkék elhullását. Ám az ügyészség büntetőeljárást is kezdeményezett a férfi ellen természetkárosítás és rongálás bűntette miatt. Ebben a perben mondta ki az újonnan kirendelt szakértő: nem lehet bizonyítani lepkék megsemmisülését.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018