eur:
392.68
usd:
366
bux:
66623.14
2024. április 26. péntek Ervin

Európa legkeresettebb bűnözői - Magyarok a lista élén

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda is közreműködik az Európa legkeresettebb, szökésben lévő bűnözőinek felkutatását célzó projektben, amely az EUROPOL támogatásával valósul meg.

Az EUROPOL elindította a www.eumostwanted.eu elnevezésű honlapot, amely várhatóan jelentősen támogatja majd a nemzetközi szinten keresett bűnelkövetők, valamint a résztvevő európai tagállamok top körözöttjeinek hatékonyabb és gyorsabb lokalizálását, illetve elfogását.

A honlap naprakész információkat tesz közzé körözött bűnözőkről, akiket Európában súlyos bűncselekmény vagy terrorcselekmény elkövetése miatt ítéltek el, vagy annak elkövetésével gyanúsíthatók- írja a police.hu. Az EU biztonságának növelése terén ez az első olyan páneurópai szintű kezdeményezés, amely a tagállamok körözési listáit egységesen, közös platformon hozza nyilvánosságra. A projektben résztvevő európai rendvédelmi szervek azt remélik, hogy a lakosság megismeri és rendszeresen látogatja majd a honlapot, valamint az állampolgárok bejelentésekkel segítik - akár névtelenül is – a hatóságok munkáját.

A weboldal létrehozását és működtetését az ún. Célkörözési Egységek Európai Hálózata (ENFAST - European Network of Fugitive Active Search Teams) projekt keretében valósítja meg az EUROPOL. Az ENFAST egy 28 tagállam rendvédelmi szakembereiből álló olyan speciális hálózat, amely a hét minden napján non-stop elérhető, tagjai - releváns információ alapján - azonnal képesek reagálni, felkutatják és elfogják a körözött bűnözőket.

A honlap 17 nyelven elérhető tartalmát a tagállamok célkörözési egységei kezelik és szerkesztik, melyek adminisztrátorai saját nemzeti körözési listáikat töltik fel, és közvetlenül értesítést kapnak az azokkal kapcsolatos bejelentésekről, információkról. A honlapra az egyes országok meghatározott számú célszemély adatait tölthetik fel, amelyek a prioritásaiknak megfelelően rendszeresen frissítésre kerülnek.

Magyarországot a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Életvédelmi Osztály Célkörözési Alosztály képviseli az ENFAST projektben, amelynek keretében a magyar hatóságok által körözött bűnelkövetők mielőbbi elfogása érdekében együttműködik a rendvédelmi hálózat valamennyi célkörözési egységével.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×